zondag 27 januari 2013

Red Velvet Cake



De Red Velvet Cake aten wij voor het eerst bij Coffee Bru. Voor die tijd wist ik van het bestaan niet af. De taart zag er prachtig rood uit en bij een heerlijke cappuccino konden wij de verleiding niet weerstaan. 
Mijn bakkwaliteiten zijn nog niet zo goed ontwikkeld. Ik vind het ook lastig hier veel mee te oefenen, omdat dit ook veel eten betekent. Een andere optie is socialer worden en vaker mensen thuis uitnodigen die mee kunnen eten. Misschien moeten Yika 2 en ik dat maar eens proberen. Met deze cake zijn de mensen denk ik wel te verleiden. Het recept heb ik op internet gevonden. De recepten van de verschillende amateurs en professionals komen eigenlijk allemaal op hetzelfde neer. In frosting wordt wel gevarieerd. Ik heb frosting  gemaakt van mascarpone. Yika 2 vond het heerlijk, ik vond het iets te machtig. De volgende keer zou ik eens een andere willen uitproberen. Aan u de keus. Ik zal het recept wel opschrijven, maar google gerust ook wat verder. Lees voor u boodschappen gaat doen eerst even het hele recept door, zodat u precies weet welk kookgerei u nodig heeft.

Ingrediënten
250 gram patentbloem
1 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel zout
2 eetlepels cacao
113 gram roomboter
2 grote eieren
300 gram kristal suiker
1 theelepel vanille extract
240 ml. karnemelk
2 eetlepels rode vloeibare kleurstof (taartenwinkel of toko)
1 theelepel witte wijnazijn
1 theelepel baking soda (taartenwinkel, natuurwinkel)

Frosting
350 ml. slagroom (40% vet)
500 gram mascarpone
125 gram poedersuiker
1 theelepel vanille extract

Maakt eerst de frosting. Klop de slagroom stijf. Meng in een andere kom de mascarpone, poedersuiker en vanille extract los. Mascarpone is vrij stug. Doe dit met een mixer (bij gebrek aan mixer deed ik het met een vork met lamme arm tot gevolg). Spatel vervolgens het mascarpone mengsel door de slagroom. En zet 2 uur in de koelkast.










Pak opnieuw twee kommen (ja, het hele keukengerei moet uit de kast worden gehaald). Zeef in 1 kom de bloem, cacaopoeder en voeg een theelepel bakpoeder en het zout toe. Meng dit geheel door elkaar. 










Doe in een klein kommetje de karnemelk met de rode kleurstof en meng. 





Doe nu in de andere kom de boter (op kamertemperatuur) en klop zacht. Voeg de suiker toe. Opnieuw is het handig hier een mixer te gebruiken. Blijf rustig mixen en voeg 1 voor 1 de eieren toe, tot de boter/suikermix mooi glad is. Voeg een theelepel vanille extract toe en meng nog één keer goed door elkaar. Voeg nu om en om 1 deel bloem toe, mix, en voeg dan een paar lepels kleurstof toe. Herhaal dit een aantal keer en eindig met de bloem.



Als je hiermee klaar bent heb je een prachtige rode cakemix. Nu het trucje met de soda en azijn. Als soda en azijn gemengd worden, dan gaat het bruisen. Hierdoor wordt de cake lekker luchtig, maar je moet wel snel handelen. Voeg in een klein bakje bij 1 theelepel baking soda 1 theelepel azijn en voeg direct als het gaat bruisen aan de cakemix. Spatel rustig door je mix (zodat je het niet direct weer stuk slaat). 
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakvorm in van ongeveer 23 cm. Bedek de onderkant met bakpapier. Voeg de helft van de cakemix toe (je maakt namelijk 2 cakes. Als je twee bakvormen hebt, kun je die uiteraard tegelijkertijd vullen). 



Bak de cake (of 2 tegelijk) in 25 a 30 minuten gaar. Elke oven is verschillend, dus prik rond 20 minuten met een saté prikker in de cake. Als de prikker er schoon uitkomt is de cake gaar. Mogelijk hebben twee cakes in de oven wat langer nodig om gaar te worden.  Ik heb ze één voor één gebakken.



Laat de cakes goed afkoelen en zet ze hierna een uur in de koelkast. Eigenlijk is het de bedoeling dat deze cakes door tweeën worden gesneden, zodat er een cake met 4 lagen kan worden gemaakt. Ik had hier niet een groot genoeg mes voor en durfde het niet aan. Deze cake heeft dus maar 2 lagen. Hierdoor had ik wel wat frosting over. Leg 1 cake op een plat bord en smeer deze in met frosting. Leg vervolgens de andere cake erop en bedek de bovenkant en zijkanten ook met frosting. Decoreer met wat geraspte chocolade of andere bakfrutsels.










De cake heeft een mooie rode kleur en smaakt heerlijk. Volop genieten de komende week en daarna als de wiedeweerga naar de sportschool. 


dinsdag 22 januari 2013

Makkelijke Curry met Bloemkool en Tomaat

Ik ben niet ziek, maar labber de kakkie. Ik ben er achter gekomen dat het woord labber de kakkie niet tot ieders verbeelding spreekt. Ik denk dat mijn opa het heeft bedacht . Mijn opa bedacht namelijk regelmatig zijn eigen taal, zo was huilen in zijn mond tjenken. "Niet zo tjenken Mien" zei hij tegen mijn oma als hij vond dat zij zich aanstelde. Dat klinkt wellicht wat onaardig, maar dat was hij absoluut niet. Hij is in mijn herinnering de goedheid zelve. Ontbijtkoek noemde hij Sjnietjenkjoke (eigenlijk alleen uit te spreken en bijna onmogelijk om op te schrijven). Zogenaamd op zijn Drents. Mien kwam uit Drenthe. Eigenlijk heette ze Kundina. Nee, die naam had mijn opa niet bedacht, zo heette mijn oma echt. Hoe verzin je het...

Maar ik had het over labber de kakkie. Dat is zo'n staat van zijn dat je niet ziek bent, maar wel constant het gevoel hebt dat je ziek gaat worden. De Engelsen noemen het geloof ik "feeling under the weather". Ik word daar altijd een beetje chagrijnig van. Ik had dan ook geen zin om te ingewikkeld te koken, maar een pizza was ook geen optie. Dan zou ik immers mijn noodzakelijk vitaminen missen. Hoewel ik er niet vaak boodschappen doe, vind ik de recepten op de AH site vaak wel lekker en makkelijk. Dit recept komt dan ook van de Appie. 

Ingrediënten voor 4 personen
500 gram vast kokende aardappels
1 bloemkool
2,5 eetlepel milde Indiase curry (van Patak...ook verkrijgbaar bij AH)
500ml. groentenbouillon
4 tomaten
4 eieren
1 eetlepel komijnzaad
flinke lepel griekse yoghurt
1 eetlepel olie
Naanbrood en mangochutney

Schil de aardappels en snijd in blokjes. Verdeel de bloemkool in kleine roosjes en hak de tomaat. Verhit de olie in de pan. Voeg de curry toe en bak zo'n 2 minuten in de pan. Doe dan de aardappels, bloemkool en tomaat in de pan en schep door de curry. Laat zo'n 3 minuten meebakken. Voeg de groentenbouillon toe en kook de groenten gaar. 



Kook ondertussen de eieren hard. Rooster de komijn in een droge (hete) koekenpan. Als de bloemkool en aardappels gaar zijn, kan het gerecht worden opgediend. Halveer het ei. Serveer met een lepel Griekse yoghurt en sprenkel hierover het komijnzaad. Heerlijk met een naanbroodje en mangochutney (ook bij elke AH verkrijgbaar).



zaterdag 19 januari 2013

Tagliatelle met Schorseneren, Sinaasappel en Hazelnoten

Schorseneren... Een groente die er in de winkel niet echt aantrekkelijk uitziet. Niet echt? Echt niet! Wij kopen deze groente daarom eigenlijk nooit. Het uiterlijk is niet de enige reden. We hadden geen flauw idee wat we voor lekkers met schorseneren zouden kunnen maken. Vorige week stuurde mijn vader ons echter een link door met dit recept. Volgens hem smaakte het verrukkelijk. Gezien mijn vader een goed gevoel voor smaak heeft, hebben wij vandaag de stoute schoenen aangetrokken en zijn op zoek gegaan naar een aantal van deze modderige stelen. Het oorspronkelijk recept komt van het blog van de de Groene Prinses. Wij hebben het een klein beetje aanpast. En de schorseneren....die zijn onder de modder en de schil prachtig wit.


Ingrediënten voor 2 personen                                              
550 gram schorseneren (gewicht als je ze koopt in winkel...dus nog modderig)
200 ml. slagroom
1 kleine theelepel pikante paprika poeder
geraspte schil van 1 sinaasappel
peper/zout
1 hand krul peterselie gehakt
1 handje hazelnoten gehakt
verse geitenkaas
140 gram tagliatelle
citroen
2 eetlepels boter

Het oorspronkelijk recept adviseerde de schorseneren schoon te maken met handschoenen aan, omdat het vocht uit de schorseneren bruine vlekken op de handen zouden geven. Ik kon zo snel geen handschoenen vinden, vond het ook nog eens gedoe, dus heb ik met blote handen de schorseneren schoongemaakt. Tot nu toe nog geen bruine handen (zo'n 1,5 uur). 
Pers het sap van een citroen in een grote schaal en vul met koud water. Als de schorseneren schoon zijn, leg ze dan in dit water. Door de citroen verkleuren ze niet. Boen eerst onder de kraan de modder van de stelen. Schil ze dan met een dunschiller. Snijd in stukken van ongeveer 5 centimeter en doe in het koude water. Zet een pan op met een snuf zout en breng het water aan de kook. Kook de schorseneren in 10 minuten gaar en giet af. Zet opnieuw een pan met water op het vuur voor de tagliatelle en breng aan de kook.Voeg de boter aan een warme koekenpan en bak de schorseneren bruin. Dit duurde wat langer als gedacht en uiteindelijk heb ik ze maar even op de wokkookpit (groot vuur) bruin gebakken.



Kook de tagliatelle ondertussen gaar zoals op het pak vermeld staat. Als de schorseneren mooi bruin zijn, kan de slagroom worden toegevoegd, net als de sinaasappel, paprikapoeder en zout en peper. Hak ondertussen de hazelnoten en peterselie fijn.



Laat de room even inkoken. Giet de tagliatelle af en voeg toe aan de schorseneren met room. Serveer de pasta en garneer met peterselie en hazelnoten. Brokkel de verse geitenkaas over de pasta. Eet smakelijk. Mijn ouders aten bij dit recept geen geitenkaas, maar wel eendenborst. Volgens hen ook heerlijk. 



dinsdag 15 januari 2013

Draadjesvlees met rode kool en aardappels

Al een paar dagen gonst het in het nieuws...dinsdag sneeuw! En voor mij ook nog eens een vrije dag. Genoeg tijd om heerlijk malse biologische sukadelappen op het vuur te zetten en de hele dag te laten sudderen. Van de Ridammerhoeve in het Amsterdamse Bos. 
Draadjesvlees (of sukadelappen) vind ik heerlijk. Als het tenminste goed is klaar gemaakt. Ik heb het al vaak geprobeerd, maar op de één of andere manier bleef het vlees altijd wat smakeloos. Nooit de smaak die ik bij mijn moeder of oma proefde. Tot vandaag. Na wat gegoogle heb ik een recept uitgeprobeerd van landgoedwinkel de Hooierij. Het heeft mij en zelfs Yika 2 (geen vleeseter) heerlijk gesmaakt!

Ingrediënten voor 3-4 personen
800 gram sukadelappen (of riblappen)
125 ml. rode wijn
500 ml. runderbouillon
2 uien, in ringen
4 kruidnagels
1 laurierblad
2 plakken ontbijtkoek
1,5 theelepel ketjap manis
1,5 eetlepel appelstroop
6 takjes tijm
1 grote tak rozemarijn
peper en zout
mosterd
kruimige aardappels (3 p.p)
680 gram rode kool (2 potjes)
3 eetlepels bak en braad

Zout en peper de sukadelappen en smeer ze in met mosterd.Ik had niet zoveel mosterd meer (zie foto), maar de lappen mogen best ruim worden ingesmeerd. Gezien wij maar een huishouden van 2 personen hebben, had ik ook wat minder vlees. Zo'n 650 gram...morgen ben ik alleen en eet ik de restjes op. Waarschijnlijk smaakt het vlees dan nog lekkerder.
Voeg 3 eetlepels bak en braad toe aan de braadpan en bak het vlees bruin. Voeg de uien toe en bak glazig. 


Voeg dan de wijn, warme boullion, ketjap manis, kruidnagel, laurierblad, appelstroop, tijm en rozemarijn toe. De boullion die je bij het vlees voegt moet warm zijn, omdat het vlees anders schrikt en hierdoor taaier wordt. Kruimel op het laatst de ontbijtkoek over het vlees en door de jus. Het vlees moet onder het vocht staan. 


Zet het vuur laag en doe een vlamverdeler (bij gasfornuis) onder de pan. Laat het vlees sudderen. Ik heb het de hele dag (zo'n 7 uur) met een deksel op de pan laten staan. Uiteraard kan dit ook wat korter. Als het vlees maar mooi uit elkaar valt. Kook de aardappels gaar en verwarm de rode kool. 
EET SMAKELIJK!!


maandag 14 januari 2013

Appel gevuld met granaatappelpitten, walnoten en honing

Yika 2 heeft het hardlopen ontdekt. Lekker in een strak pak en op snelle gympen frisse lucht opsnuiven. Ik ben meer van het lezen en kocht het tijdschrift "Runnersworld". Niets fijners dan op de bank lezen over fitte, energieke en altijd hardlopende mensen. Ik voelde me zowaar ook al iets fitter en energieker. 

Uit "Runnersworld" plukte ik dit gezonde, want opgebouwd uit zogeheten superfoods, recept. Aangezien een klein onzichtbaar virus steeds meer mensen platlegt -vandaag vertrok weer een collega met hoogrode griepwangen naar huis- kunnen we iets gezonds wel gebruiken.

Ingredienten voor 2 personen: 
- 2 appels
- 2 eetlepels granaatpitten
- 1 eetlepel pompoenpitten
- een handje walnoten
- een flinke snuf kaneel 
- 2 flinke theelepels honing
- een toef Griekse yohgurt 

Verwarm de oven op 200 graden. Hol de appels met een appelboor uit. Zet ze in een ovenvaste schaal of op de bakplaat. Meng de granaatpitten, pompoenpitten, walnoten, 1 theelepel honing en een snufje kaneel door elkaar. 


Vul de appels met het mengsel. Verdeel 1 theelepel honing over beide appels en strooi een snuf kaneel over elke appel. 


Zet ze 20 minuten in de oven. Maak het af met een toef Griekse yoghurt of magere kwark (we hadden geen Griekse yoghurt in huis).

dinsdag 8 januari 2013

Prei-Mosterd soep

Breien is moeilijk. Ik begin met 23 steken op de naald maar eindig met 25 steken. Hierdoor dijt mijn breiwerk ongewild in de breedte uit. Naast mij zit een kat die elke brei-beweging nauwgezet in de gaten houdt. Bij elke steek hapt ze, probeert ze de draad te pakken of slaat ze de breinaald uit mijn handen. De prei-mosterd soep van de Albert-Heijn is simpel. Gelukkig maar. 

Ingredienten voor 4 personen:
- 2 eetlepels olie
- 500 gram prei, in ringen gesneden
- 2 grote aardappels, in blokjes
- 1 liter groentenbouillon (van een bouillonblokje)
- 2 eetlepels grove mosterd
- 125 ml creme fraiche 

Bereiding: 
Verhit de olie in een soeppan. Bak de prei ca. 3 minuten op een middelhoog vuur. Laat de prei niet bruin kleuren. Voeg de aardappels en bouillon toe en breng het aan de kook. Laat het 15-20 minuten zachtjes doorkoken (totdat de aardappels zacht en gaar zijn). Haal het van het vuur. Doe de mosterd en de creme fraiche erbij. Pureer het geheel met een staafmixer. Verwarm de soep en voeg naar smaak zout en peper toe. Lekker met donkerbruin stokbrood met roomboter. 

Ooit zullen wij leren om betere foto's te maken : ) 

zaterdag 5 januari 2013

Zuurkoolstamppot met komijn, tijm en rookworst (of een lekkere saucijs)

Stamppot recepten spreken tot de verbeelding, maar toch is het lastig om hét recept te vinden wat je aan vroeger doet denken. Vandaag een recept waar ik totaal geen sentiment bij voel, maar gewoon eens wilde uitproberen. Het is een mix van een basis zuurkoolrecept en de zuurkoolstamppot van Jamie Oliver. Inmiddels wordt je een beetje dood gegooid met de beste man, maar zijn recepten smaken nog steeds goed. En vaak ook redelijk makkelijk te maken. Wij hebben er rookworst bij gegeten, maar zelf vind ik het uiteindelijk toch echt lekkerder met een saucijs (daarmee heb ik de "left overs" de volgende dag verorberd). 

Ingrediënten voor ongeveer 2-3 personen
550 gram aardappels
500 gram gekookte zuurkool

100 ml melk
1 klont boter
2 kruidnagels
1 laurierblad
twee eetlepels tijm
1 ui
1 tl komijn zaad
1 rookworst (zelf vind ik een saucijs erbij lekkerder)
2 eetlepels zonnebloem olie
Nootmuskaat

Schil de aardappels en kook ze gaar in 20-25 minuten. Zet een pan water op het vuur. Breng aan de kook. Zet het vuur uit en doe de rookworst in de pan en laat in ongeveer 15 minuten warm worden. 
Laat de aardappels droogstomen. Snipper ondertussen een ui. Voeg in een steelpandje 100 ml. melk met de kruidnagel en het laurierblad. Breng langzaam aan de kook. Zet een koekenpan op het vuur. Voeg de olie toe en laat warm worden. Rooster hierin de komijn zaadjes en voeg vervolgens de ui en de tijm toe. Bak tot de ui glazig is. 
Neem de pan melk als deze kookt van het vuur en haal de kruidnagel en het laurierblad er uit. Stamp de aardappels met de melk en voeg de ui met komijn en tijm toe. Warm de zuurkool op in een pan. Als je verse zuurkool koopt, moet je deze tegelijkertijd met de aardappels opzetten. Kijk hiervoor op de achterzijde van het pak. Meestal heeft het zo'n 15 minuten nodig om gaar te worden. Schep de zuurkool door de aardappels. Serveer met een stuk rookworst en een lekkere grove mosterd! Rasp er ook wat nootmuskaat over. De stamppot smaakte de volgende dag nog lekkerder.