zaterdag 5 januari 2013

Zuurkoolstamppot met komijn, tijm en rookworst (of een lekkere saucijs)

Stamppot recepten spreken tot de verbeelding, maar toch is het lastig om hét recept te vinden wat je aan vroeger doet denken. Vandaag een recept waar ik totaal geen sentiment bij voel, maar gewoon eens wilde uitproberen. Het is een mix van een basis zuurkoolrecept en de zuurkoolstamppot van Jamie Oliver. Inmiddels wordt je een beetje dood gegooid met de beste man, maar zijn recepten smaken nog steeds goed. En vaak ook redelijk makkelijk te maken. Wij hebben er rookworst bij gegeten, maar zelf vind ik het uiteindelijk toch echt lekkerder met een saucijs (daarmee heb ik de "left overs" de volgende dag verorberd). 

Ingrediënten voor ongeveer 2-3 personen
550 gram aardappels
500 gram gekookte zuurkool

100 ml melk
1 klont boter
2 kruidnagels
1 laurierblad
twee eetlepels tijm
1 ui
1 tl komijn zaad
1 rookworst (zelf vind ik een saucijs erbij lekkerder)
2 eetlepels zonnebloem olie
Nootmuskaat

Schil de aardappels en kook ze gaar in 20-25 minuten. Zet een pan water op het vuur. Breng aan de kook. Zet het vuur uit en doe de rookworst in de pan en laat in ongeveer 15 minuten warm worden. 
Laat de aardappels droogstomen. Snipper ondertussen een ui. Voeg in een steelpandje 100 ml. melk met de kruidnagel en het laurierblad. Breng langzaam aan de kook. Zet een koekenpan op het vuur. Voeg de olie toe en laat warm worden. Rooster hierin de komijn zaadjes en voeg vervolgens de ui en de tijm toe. Bak tot de ui glazig is. 
Neem de pan melk als deze kookt van het vuur en haal de kruidnagel en het laurierblad er uit. Stamp de aardappels met de melk en voeg de ui met komijn en tijm toe. Warm de zuurkool op in een pan. Als je verse zuurkool koopt, moet je deze tegelijkertijd met de aardappels opzetten. Kijk hiervoor op de achterzijde van het pak. Meestal heeft het zo'n 15 minuten nodig om gaar te worden. Schep de zuurkool door de aardappels. Serveer met een stuk rookworst en een lekkere grove mosterd! Rasp er ook wat nootmuskaat over. De stamppot smaakte de volgende dag nog lekkerder. 

               

Geen opmerkingen:

Een reactie posten