vrijdag 26 juli 2013

Gebakken rijst met cashewnoten en verse groenten


De Yika's zijn niet in hun goede doen. Niet ziek - maar ook niet fit. Tijd dus voor een gezonde maaltijd. Ook moest er maar weer eens een écht recept op ons blog worden geplaatst. Want om onze lezers te blijven boeien, moet er zo nu en dan natuurlijk wel een lekker recept worden toegevoegd. Dit keer een gerecht uit Vegalicious. Let op, dit rijstgerecht wordt het lekkerst als je de rijst een dag in de koelkast laat staan. Dan bakt de rijst beter. Daarnaast maakt de marmalade van peper en tomaat dit gerecht helemaal af. 

Ingrediënten voor 2 personen
150 gram ongekookte rijst
200 gram gemengde groenten (doperwtjes, peultjes en wortel)
2 eetlepels zonnebloemolie
4 cm gember
2 tenen knoflook
100 gram ongezouten cashewnoten
1 eetlepel sesamolie
2 eetlepels sojasaus
marmalade van peper en tomaten
2 eieren

Kook de rijst een avond van te voren (of vroeg in de ochtend) en zet het in de koelkast. Zet een pan op het vuur en breng water aan de kook. Dop de doperwten (je kan ook prima diepvries doperwten gebruiken). Snijd de wortel in kleine stukjes en maak de peultjes schoon. 

Blancheer eerst de wortel (3 tot 5 minuten) en haal met een schuimspaan uit de pan. Spoel af met koud water en laat uitlekken. De peultjes en erwtjes hebben ongeveer 2 minuten nodig om te blancheren. Voeg de peultjes en erwten bij de wortel, spoel alles nogmaals af met koud water en laat uitlekken. 
Snijd de gember en knoflook fijn. Zet een koekenpan op het vuur met de zonnebloemolie. Bak de cashewnoten bruin en haal ze uit de pan. Bak de gember en knoflook 1 minuut. Doe de rijst en groenten bij de gember en knoflook in de pan. 
Bak zo'n 3 tot 5 minuten, totdat alles goed warm is. Klop ondertussen de eieren los. Maak in het midden van de pan een kuiltje. Voeg 1 eetlepel sesamolie toe en schenk de losgeklopte ei in het kuiltje. Roer af en toe zodat het een omelet wordt. Verbrokkel de omelet met een spatel, roer door de rijst. 



Serveer met de cashewnoten en besprenkel met sojasaus. Doe er een schepje marmalade bij. Heerlijk!!!



Marmalade van Spaanse Peper en Tomaat (Sambal)

In het kookboek Vegalicious heet deze marmalade "Tomatenmarmalade met Spaanse Peper". Ten onrechte vind ik, want de Spaanse peper overheerst. Het is meer een soort sambal, met een diep zoete smaak. Heerlijk bij Oosterse recepten. 

Ingrediënten voor een potje Marmalade
8 Spaanse pepers
2 Sjalotten
4 cm gember
2 strengels citroengras
300 gram kerstomaatjes
70 gram tomatenpuree (één klein blikje)
75 gram bruine basterdsuiker
4 eetlepels rijstazijn
2 eetlepels sojasaus

Snijd het kopje van de Spaanse Peper en rol de pepers door je hand. Op deze manier kun je de zaden uit de peper verwijderen. 
Natuurlijk kun je ze ook opensnijden en de zaden er uit raspen (gegarandeerd geen zaadje meer aanwezig). Hak de peper in stukken en doe in een kom van een staafmixer. Snijd de sjalotten, citroengras en gember grof en voeg ook toe. Staafmix het geheel fijn. 
Halveer de tomaten. Zet een pan op het vuur. Voeg de tomaten samen met de peperpasta en tomatenpuree in een koekenpan. Voeg de basterdsuiker toe. 
Laat zo'n 20 minuten sudderen. Roer regelmatig, zodat het vloeistof verdampt en de suiker karameliseert. Voeg de rijstazijn en sojasaus toe. Laat opnieuw koken tot de vloeistof is verdampt. 
Laat de marmalade afkoelen. Doe in een (gesteriliseerd) jampotje of plastic bakje en zet in de koelkast. Het is volgens het kookboek zo'n 4 weken houdbaar. 

zaterdag 13 juli 2013

Koude Komkommersoep


Een recept voor de echt warme dagen: koude komkommersoep. Tot vorig jaar zomer trok komkommersoep mij totaal niet. Ik had er een waterige en smakeloze associatie bij. Ik ben überhaupt niet zo van de koude soepen. Tot Yika 2 in Studio K op een warme dag als voorgerecht een koude komkommmersoep bestelde. Heerlijk fris van smaak. Lekker als voorgerecht. Nu eindelijk, 1 jaar later, heb ik een recept opgezocht en hebben we afgelopen week onze eerste zelfgemaakte komkommersoep geprobeerd. Het recept van het kookblog Lepeltje Liefde sprak ons (niet ten onrechte) aan.

Ingrediënten voor 4 personen (als voorgerecht)
2 komkommers
1 hand verse dille
1 hand verse munt
3 bosuitjes
50 gram zachte geitenkaas (naturel)
2 eetlepels citroensap
5 eetlepels olijfolie
1 teentje knoflook
3 eetlepels Griekse yoghurt

De komkommer hoeft voor dit recept niet te worden geschild. Snijd de komkommer doormidden en schraap de zaden er met een lepel uit. Doe het schaafsel in een zeef en druk het vocht er uit in een kommetje. De zaden kunnen worden weg gegooid. Zet het vocht apart. Hak de komkommer in stukken. Snijd de bosui, knoflook fijn. Bewaar een klein beetje groen van de bosui voor de garnering van de soep. Hak de kruiden. 
Doe alle gesneden en gehakte ingrediënten in een foodprocessor of in een schaal waarin je een staafmixer kan gebruiken. Voeg de olijfolie, komkommervocht, citroensap, Griekse yoghurt toe en kruimel de geitenkaas door de ingredienten. Blend alle ingrediënten tot een gladde soep. Als de soep te dik is kan je wat extra yoghurt of water toevoegen. Bij ons was dit niet nodig. Zet de soep minstens 1 uur in de koelkast, zodat het goed koud wordt. Serveer en garneer met wat bosui of fijn gehakte dille en munt. 

maandag 8 juli 2013

Salade met haricoverts, kastagne chamignons en een dressing van gepofte knoflook met sherry

De ingrediënten in deze salade zijn geen verrassende combinatie. Ik doe al jaren haricoverts of champignons in mijn salades. En jullie vast ook. De dressing van gepofte knoflook en sherry maakt dit recept toch verrassend lekker. Heerlijk fris en vol van smaak. Het recept voor de gepofte knoflook kun je hier vinden. Let op, de knoflook moet 45 minuten in de oven staan. Begin dus op tijd aan dit recept....of pof de knoflook de dag ervoor.


Wat een dikke haricoverts denkt u vast. Nee, het klopt: dit zijn geen haricoverts maar sperziebonen. Ook lekker als de supermarkt of groenteboer even geen haricoverts te koop heeft. 
Ingrediënten voor 2 personen
1 zakje gemengde eikenbladsla (75 gram)
200 gram haricoverts
1 bakje kastagne champignons
75 gram bacon of ontbijtspek
3 eetlepels olijfolie
3 tenen gepofte knoflook
1 eetlepel rode wijn azijn
1 eetlepel sherry (droog)
1 eetlepel tijmblaadjes
verse peper


Doe de eikenbladsla in een kom. Kook de haricoverts beetgaar. Snijd ondertussen de champignons in vieren. Giet de haricoverts af en spoel om met koud water. Laat ze goed uitlekken en voeg dan toe aan de sla. Zet een koekenpan op het vuur. Bak de bacon/ontbijtspek knapperig en haal uit de pan. Door het bakken van het spek is de pan als het goed is vet genoeg (zo niet: extra lepeltje olie in de pan) om daarin vervolgens de champignons bruin te bakken. Voeg verse peper toe. De champignons en spek kunnen door de sla worden gemengd. 

Maak voor de dressing de koekenpan schoon en zet op een laag vuur. Doe de olijfolie in de pan. Laat warm worden. Voeg de gepofte knoflookpuree en de tijmblaadjes toe. Roer door de olie. Doe de sherry en azijn in de pan en verwarm nog 1 a 2 minuten. 


Giet de warme dressing over de salade. We hebben een kom soep gegeten bij deze salade. Heerlijk voor op een zomerse dag. 


Gepofte knoflook

Natuurlijk verzinnen wij onze recepten af en toe zelf, maar vaak ook niet. De blognaam koken ZONDER kennis zet de lezer wellicht op het verkeerde been. Wij hebben zelf geen kennis, maar maken wel gretig gebruik van andermans kennis. Koken met geleende kennis dus. Vandaag hebben wij gebruik gemaakt van de kennis van Maaike van Kessel en een lekkere salade van haar kookblog gemaakt. Het recept volgt nog, maar eerst een belangrijk ingrediënt wat de salade zo lekker maakte: gepofte knoflook. Nadat de knoflook lang genoeg in de oven heeft gestaan kan je deze met tenen tegelijk nuttigen. De knoflook verliest door het poffen zijn scherpe smaak en is zacht en zoetig. Heerlijk voor in zelfgemaakte alioli, bij rundvlees of uitgesmeerd op een broodje (met komijnkaas). Volgens het recept van Maaike van Kessel kun je de knoflook ongeveer 1 week in de koelkast houden. Het aantal bollen knoflook dat je per keer kunt klaarmaken is dus afhankelijk van je gezinsgrootte. 



Ingredienten
2 bollen knoflook
olijfolie

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd het kopje van de knoflookbollen af, zodat je de teentjes in de bol ziet zitten. Druppel olie in bol en pak in aluminiumfolie. 



Doe de bollen 45 minuten in de oven. Klaar is kees. De teentjes zijn nu heel zacht en kunnen zo uit het velletje worden gedrukt. 



zondag 7 juli 2013

Preitaart met gedroogde tomaat en kaas




De zon schijnt. De klanken van het Rootsfestival, dat in het Oosterpark wordt gehouden, zweven in afgezwakte vorm door de openstaande balkondeuren naar binnen. Een ideale dag om op het balkon, of beter nog: in het park, door te brengen. En wanneer de maag  begint te rommelen, maar je geen zin hebt in een vette parkhap, dan neem je een lekker een stuk preitaart. Net zo lekker en net zo vullend. 

Ingredienten voor 4 personen: 
- 750 gram gesneden prei
- 8 gedroogde tomaten op olie (ik doe vaak wat meer)
- 6 plakjes diepvries bladerdeeg 
- 150 gram geraspte oude kaas
- 4 eieren
- 1/4 liter slagroom
- zout, peper
- groene pesto 

Bereiding: 
Kook de prei in drie minuten gaar en laat in een vergiet uitlekken. Snipper de tomaten. 
Verwarm de oven voor op 200 c. Vet een taartvorm in. Bekleed de vorm met het bladerdeeg. Vergeet niet om met een vork enkele gaatjes in het bladerdeeg te prikken. Strooi 1/3 van de kaas over de bodem. 
Klop de eieren met de slagroom en pesto door elkaar. Ik doe er naar smaak pesto bij.
Voeg eveneens naar smaak zout en peper toe. 
Verdeel de prei, de tomaat en de rest van de kaas over het deeg.


Schenk het eimengsel over de vulling. Bak de taart in ca 40 minuten gaar. Lekker met een salade. 

donderdag 4 juli 2013

Pasta met kastagne champignons, biologische spekjes en walnoten

Vandaag vertelde iemand tegen mij dat ze gister een linzenschotel had gemaakt en de linzen 24 uur had laten weken. Vervolgens waren de linzen na het koken een linzenpap geworden. Niet helemaal de bedoeling. Ik week mijn linzen nooit en kook ze in ongeveer 30-40 minuten gaar (beetje bite vind ik lekker). Het smaakt mij altijd prima. Maar er zal toch wel een reden zijn waarom op veel verpakkingen of bij veel gerechten vermeld staat dat linzen moeten worden geweekt. Ik ben er nog niet achter. Maar als u het weet, schrijf vooral een reactie onder aan dit recept. Een recept zonder linzen overigens....maar dat maakt niet uit. 




Ingrediënten voor 2 personen
200 gram (verse) tagliatelle 
250 gram kastagne champignons
100 gram (biologische) spekjes
1 eetlepel verse rozemarijn
2 teentjes knoflook
100 ml. creme fraiche
50 gram parmazaanse kaas
1 hand walnoten
2 eetlepels bladpeterselie
1 eetlepel olie
vers gemalen peper

Zet een pan met water op het vuur. Als je verse tagliatelle hebt kun je het beste eerst de saus maken. Verse pasta is namelijk zo gaar. Voor gewone (gedroogde) tagliatelle: doe de tagliatelle in de pan en terwijl het gaar kookt kan de saus worden gemaakt.
Laat de olie heet worden in de koekenpan. Bak de spekjes knapperig. Snijd ondertussen de champignons en knoflook in dunne plakjes. Hak de rozemarijn. Doe de champignons, knoflook en rozemarijn in de pan en bak een paar minuten op hoog vuur zodat champignons beetje bruin worden. 



Voeg de creme fraiche en parmazaanse kaas toe. Hak de walnoten en peterselie.  Als het water kookt, kan de tagliatelle worden gekookt. Giet af. Meng de tagliatelle door de saus. Voeg de walnoten en peterselie toe met wat vers gemalen peper.


Eet smakelijk!