vrijdag 26 juli 2013

Marmalade van Spaanse Peper en Tomaat (Sambal)

In het kookboek Vegalicious heet deze marmalade "Tomatenmarmalade met Spaanse Peper". Ten onrechte vind ik, want de Spaanse peper overheerst. Het is meer een soort sambal, met een diep zoete smaak. Heerlijk bij Oosterse recepten. 

Ingrediënten voor een potje Marmalade
8 Spaanse pepers
2 Sjalotten
4 cm gember
2 strengels citroengras
300 gram kerstomaatjes
70 gram tomatenpuree (één klein blikje)
75 gram bruine basterdsuiker
4 eetlepels rijstazijn
2 eetlepels sojasaus

Snijd het kopje van de Spaanse Peper en rol de pepers door je hand. Op deze manier kun je de zaden uit de peper verwijderen. 
Natuurlijk kun je ze ook opensnijden en de zaden er uit raspen (gegarandeerd geen zaadje meer aanwezig). Hak de peper in stukken en doe in een kom van een staafmixer. Snijd de sjalotten, citroengras en gember grof en voeg ook toe. Staafmix het geheel fijn. 
Halveer de tomaten. Zet een pan op het vuur. Voeg de tomaten samen met de peperpasta en tomatenpuree in een koekenpan. Voeg de basterdsuiker toe. 
Laat zo'n 20 minuten sudderen. Roer regelmatig, zodat het vloeistof verdampt en de suiker karameliseert. Voeg de rijstazijn en sojasaus toe. Laat opnieuw koken tot de vloeistof is verdampt. 
Laat de marmalade afkoelen. Doe in een (gesteriliseerd) jampotje of plastic bakje en zet in de koelkast. Het is volgens het kookboek zo'n 4 weken houdbaar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten