zondag 27 mei 2012

Pastasalade met gegrilde groenten en chorizo

Nederlanders vragen vaak bij de slager een onsje gorizo. Ik heb een aantal jaren in een Spaans restaurant gewerkt en daar leerde ik dat de uitspraak niet gorizo, maar tjorizo is (fonetische geschreven uiteraard). Vervolgens werd ik elke keer uitgelachen als ik het verkeerd zei. Inmiddels zit het er goed ingebakken en krijg ik het woord gorizo niet meer over mijn lippen. Tjorizo dus en aangezien de temperaturen vandaag nog steeds Spaans aanvoelen, een lauwe pastasalade met deze heerlijke pikante worst erin.

Ingrediënten voor 2 personen
-140 gram pasta
-1 worstje bakchorizo of 100 gram van de chorizo worst die bij de AH te koop is (dus niet het boterham beleg)
-1 courgette
-1 rode punt paprika
-2 tomaten of 15 cherrie tomaatjes gehalveerd
-1/2 witte ui
-taggia olijven (naar smaak)
-100 gram buffel mozzarella
-2 eetlepels olijfolie
-1 eetlepel citroensap
-1 eetlepel balsamico azijn
-1 teen knoflook
-tabasco naar smaak
-peper en zout 

Meng voor de dressing de olijfolie, citroensap, azijn en knoflook door elkaar en laat even staan. Zet een pan water op het vuur en voeg als het water kookt de pasta toe. Laat een grillpan goed warm worden. Snijd ondertussen de courgette in plakjes en haal deze even door een beetje olijfolie. Dit is een betere manier dan olie in de grillpan doen...dat gaat ontzettend roken! Terwijl de courgette plakjes grillen, kun je de ui en tomaten snijden en in een grote kom doen. Voeg hier de olijven aan toe. Als de courgette klaar is voeg je deze ook toe aan de kom. Meng de groenten alvast met de dressing. Snijd de paprika in stukjes en grill deze. Voeg toe aan de kom. De pasta is inmiddels wel beetgaar (hou dat even zelf in de gaten!) en kan worden afgegoten. Spoel de pasta af met koud water en meng deze met de groenten. Dan nog even kort de chorizo bakken, een goede scheut tabasco en klaar is kees. De mozzarella hebben wij op het laatst toegevoegd.  

Dat smaakt naar meer....

Salade met kikkererwten, citroen en gegrilde halloumi

En toen werd het zomer. Opeens of "BAM" zoals een zeker iemand zou zeggen. Met van die temperaturen waarbij onze hond altijd het enige plekje in de tuin opzocht,waar géén schaduw viel. Waarom toch? Want meer dan neerploffen, heel hard hijgen en zielig kijken deed ze vervolgens niet. En dat kon ik, als dierenvriend in spe, natuurlijk niet aanzien. "Kom dan," zei ik en lokte haar naar een plek in de schaduw (sjok, sjok). Hopeloos. Want ik had m'n kont nog niet gekeerd of madam lag alweer te hijgen in de zon.

Een slimme hond? Nee. Een lieve hond. Absoluut. En van het grenzeloos optimisme waarmee ze mislukking op mislukking stapelde, kan ik nog wat leren. Want liet zij zich uit het veld slaan door de konijnen die zich niet lieten vangen? Nee hoor. Elke wandeling dook ze met hernieuwd enthousiasme het struikgewas in op zoek naar.... eh, iets wat zich nooit liet vangen. En vond ze het niet in het struikgewas dan, - NEE, NIET IN DE SLOOT *plons*. Altijd weer gezellig. Zo'n immer opgewekte naar slootwater meurende hond op de achterbank van een auto, waarin verder iedereen zweeg.

Warm dus. En wat eet je dan? Nou, deze salade. Uit "Vliegensvlug Vegetarisch" van Nadine Abensur. En net zoals met alle salades. Wil je meer peterselie of citroensap. Gewoon doen. Het is wat je zelf lekker vindt. Hieronder het recept zoals dat in het boek staat. Ik doe er meer citroensap, tomaten, tamari en kruiden doorheen.

Ingredienten voor 2-4 personen:
-2 blikken kikkererwten van 400 gram, uitgelekt
-1 eetlepel verse citroensap (mag m.i. best meer zijn)
-2 eetepels peterselie en 2 eetlepels koriander (gehakt)
-2 eetlepels extra vergine olijfolie, plus wat extra om de kaas te bestrijken
-1 teen knoflook, geperst
-beetje tamiri
-beetje tabasco
-zeezout en vers gemalen zwarte peper
-200 gram halloumi kaas (te koop bij de Turkse of Marrokaanse groentenboer)
-100 gram (wilde) rucola of jonge spinazieblaadjes
-12 kerstomaatjes, doormidden gesneden of 24 stukjes geroosterde tomaat
-100 gram zwarte olijven

Meng in een kom de kikkererwten met citroensap, peterselie, koriander, olijfolie, knoflook, tamari, tabasco, zout en peper. Zet weg.

Verwarm een grill of grillpan. Snijd de halloumi in plakken van ongeveer een halve centimeter. Bestrijk ze met olijfolie en grill ze ca. 1 minuut per kant totdat ze goudbruin zijn.


Leg op ieder bord wat rucola of spinazieblaadjes. Verdeel de kikkererwtensalade erover. Garneer het met de tomaten en olijven. Leg de halloumi erbovenop. Eet met warm brood.

Aldus het recept. Wij husselden alles door elkaar:

Want met dit weer moet er natuurlijk in het park gegeten worden. Zonder brood maar met een witbiertje erbij.


woensdag 23 mei 2012

Broodbakmachine

Doe nooit, bij wijze van zeer hilarische grap, een breakdance beweging uit de clip "control" van Janet Jackson na. Reden: je bent geen Janet Jackson. Resultaat: spier in nek verrekt. Auw! En wat kun je eigenlijk weinig met een nek, die bij elke beweging een pijnscheut door je lijf schiet. Een bad is dan heerlijk, van koken komt minder. Maar dat kwam ook omdat we naar de vroege film gingen ("Jackie" - aanrader; "Take Shelter" - eng en we snappen 'm nog steeds niet).

Brood, dan maar. Ooit brood van de A.H. dat ik achteloos wegkauwde, totdat ik op een forum las dat er haren in brood van de supermarkt zitten. Varkensharen. Zodat het brood langer houdbaar blijft. Eerst dacht nog: "yeah right". Maar al snel bleek ik (weer?) hopeloos achter de feiten aan te lopen. Varkenshaar in brood? Dat wist iedereen. Was "common knowlegde". Net zoals dat gezonde bruine brood, alleen maar bruin is vanwege allerlei kleurstoffen. Daar sta je dan met je goede gedrag. Want ik at wel volkoren brood.

Ik heb niet dezelfde dag nog een broodbakmachine gekocht, maar wel snel daarna.


Want brood met varkensharen... Ik geloof dat ik nog steeds "in shock" ben.




En als je dan toch voor brood zonder varkenshaar gaat, moet je natuurlijk ook de broodbakmix "varkenshaarvrij" zijn. Dus die koop ik bij de natuurwinkel.

Met de broodbakmachine is brood bakken een eitje. Meel in de machine, 300 -350 ml water erbij en op het juiste programma drukken. Drie uur later heb je dan een heerlijk, stevig brood.


Kijk, daar red je het wel mee! En als je wil kun je het brood met zonnebloempitten, pompoenpitten of wat je ook maar bedenkt, opleuken. Of niet natuurlijk.  

dinsdag 15 mei 2012

Bloemkool met groene olijven, feta en ingemaakte citroen

Bloemkool. Tsja. Ach. Vandaag maar even niet. Zonde! Want er staat zo'n lekker recept in "Vliegensvlug vegetarisch" van Nadine Abensur. Ideaal voor na een werkdag. Wanneer je wel zin hebt in een lekkere maaltijd, maar geen zin in uitgebreid kookritueel en dito afwas.

Zoals het bij elk recept gaat. Maak je het vaker, dan krijgt het een eigen "schwung". Ik voeg komijn en feta uit de losse pols toe. En wanneer het recept me niet snel genoeg gaat, laat ik de ingemaakte citroen weg. 

Hieronder het officiele recept voor 2-4 personen:

Ingredienten:
4 eetlepels olie
1 bloemkool
05 - 1 theelepel komijnzaad
1/2 ingemaakte citroen, fijngehakt. Te koop bij de Turkse of Marokkaanse groenteboer.
60 gram groene olijven (zonder pit)
snufje cayennepeper
zeezout
30 gram feta

Verhit de olie in een grote pan. Voeg de bloemkoolroosjes toe. Bak ze snel tot ze rondom gebruind en gaar zijn, maar nog wel een beetje knapperig. Er is maar een manier om uit te vogelen of ze gaar zijn en dat ik: proeven! Vaak voeg ik tijdens het bakken wat water toe omdat de bloemkoolroosjes anders verbranden.



Voeg de komijnzaad toe en bak nog ongeveer 30 seconden (ik voeg de komijnzaad altijd meteen toe. Anders blijven de zaadjes zo hard. Maar goed: ik moet het dan ook doen met een keukentje drie hoog achter).

Schep alles in de kom en meng met de ingemaakte citroen, olijven, cayennepeper en zout. Ondanks de feta kan de bloemkool wel wat zout gebruiken.

Verkruimel de feta erover.

zondag 13 mei 2012

Crostini's

Oud brood over? Maak dan je eigen toastjes! Nadat ze in de oven zijn geweest, kunnen ze dagen worden bewaard. Er is eigenlijk niet één recept. Gebruik gewoon de kruiden die je in huis hebt. Hoeveelheden zijn in dit geval dan ook lastig om aan te geven. Dit is afhankelijk van je hoeveelheid brood. Beetje vaag recept. Beschouw het als inspiratie en dan maar gewoon wat uitproberen... Zo doen wij het ook!! 


Ingrediënten
(oud) Stokbrood
Knoflook (geperst)
Chilipepertje (fijn snijden/stampen)
Tijm (vers of gedroogd)
Rozemarijn (vers of gedroogd)
Extra vergine olijfolie
Peper en zout


Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd het stokbrood in plakjes. Meng de olie met de geperste knoflook, peper/zout, fijn geneden chilipeper en de kruiden. Leg het stokbrood op een ovenrooster met bakpapier. Smeer met een kwastje de olie op het stokbrood. Doe ze 15-20 minuten in de oven tot ze hard zijn. De crostini's zijn heerlijk met tomaat, basilicum en knoflook of serranoham met vijgen. Maar ook lekker met simpele tapenade of Franse kaasjes!

woensdag 9 mei 2012

Noodles met honing, soya en komkommer (OTSU)

Dit is het eerste recept dat wij hebben uitgeprobeerd na het lezen van een kookblog. Dit recept staat op Zoetekauwen, die het weer hebben overgenomen van 101 cookbooks. Wij vinden dit een verrassend lekker recept. Echt zomers comfort food, maar zooo lekker dat wij het ook in de winter eten. We hebben er weinig woorden voor, gewoon een keer proberen!!


Ingrediënten voor ruim 2 personen
250 gram noodles
400 gram tofu
1/4 cup verse gehakte koriander
3 bosuitjes in ringetjes
1/2 komkommer, doormidden gesneden, ontdaan van zaadjes en in dunne plakjes
1 kleine hand verse gehakte koriander (garnering)
1/4 cup geroosterde sesamzaadjes


Dressing:
Rasp van 1 citroen
Een vierkantje verse gember van 2,5 cm, fijngeraspt
1 eetlepel honing
3/4 theelepel cayenne peper
3/4 theelepel zout
1 eetlepel citroensap
1/4 cup rijstazijn
1/6 cup (japanse) soya saus (shoyu)
2 eetlepels olijf olie
2 eetlepels sesamolie


Maak eerst de dressing door de citroenrasp, gemberrasp, honing, cayennepeper en het zout met de staafmixer tot een glad papje te mengen. Voeg de citroensap, rijstazijn, soyasaus toe en meng verder met de mixer. Giet tot slot de olijf- en sesamolie er bij.

Kook de noodles volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar, giet af en spoel af onder koud water. Droog de tofu goed af met keukenrol en snij in blokjes. Haal de tofu door de meel (of maïzena) en bak in een koekenpan met een beetje olijfolie. Keer ze af en toe voorzichtig boven het matig hete vuur en bak ze goudbruin tot ze stevig zijn. Snijd de komkommer en bosui. Meng in een grote kom de noodles met de koriander, de bosui, komkommer en 2/3 cup van de dressing. Voeg de tofu toe en meng voorzichtig nog een keer. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan en voeg toe aan de kom. Proef of je meer dressing nodig vindt. 

maandag 7 mei 2012

Jamkoeken


Mijn (hete lucht) oven maakt zeer duistere en knetterende geluiden. Ik zou hem (is een oven mannelijk of vrouwelijk?) eigenlijk niet meer aan moeten zetten. Voor een lekker warm pistoletje durf ik het soms toch aan. Ik heb een klein huis, dus keuken en woonkamer zijn één. Ik zit dan, in de vijf minuten dat mijn broodje bakt, met oordoppen op de bank...niet echt comfortabel. Ik durf in deze oven uiteraard geen taarten of koekjes meer te bakken. Ik stel mij dan voor dat ik watertandend op de bank zit met een prachtige taart in de oven en PANG...de oven het begeeft! Ik ben niet zo'n avonturier en wil dat risico dan ook zeker niet lopen. 
Bij het kaasfondue recept hebben jullie echter kunnen lezen dat ik (samen met J.) in Dwingeloo was. Daar staat een prachtige Miele oven en we kregen ook nog eens bezoek. Genoeg redenen voor het maken van het volgende recept (uit de Delicious):

Ingrediënten voor 12 koekjes
100 gram witte amandelen
100 gram bloem
100 gram boter
100 gram witte basterdsuiker
frambozenjam
poedersuiker
zout

Maal de amandelen fijn in een keukenmachine. 
Kneed de bloem, boter, witte basterdsuiker en het "amandelmeel" met een mespunt zout (het zout was ik vergeten...niet gemist!) tot een soepele bal. Verdeel het deeg in twee porties en laat het afgedekt 1 uur in de koelkast rusten. 
Bestuif het aanrecht en de deegroller (of fles wijn) met bloem. Rol het deeg uit in 2 lappen van 1/4 cm dikte. Ik werd in deze fase van het proces een beetje onrustig, omdat het deeg stug was (misschien omdat ik het amandelmeel wat te grof had gemalen), het moeilijk uitrolde en te weinig leek voor 12 koekjes. Maar geen paniek, uiteindelijke hadden we echt 12 lekkere koekjes! Steek uit de eerste deeglap met een uitsteker (of glas) rondjes van 8 cm. Herhaal dit met de 2de deeglap met een uitsteker van 6 cm. Steek uit de kleine rondjes deeg, bijvoorbeeld met een appelboor, een kleine rondje, zodat er een gat ontstaat. Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg het kleine deeglapje met gaatje op het grotere deeglapje en leg ze met ongeveer 3 cm ruimte op een bakplaat met bakpapier. Roer de jam los en schep in de uitgestoken rondjes een beetje jam.
 
Bak de koekjes in 15-20 minuten gaar en lichtbruin. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. De koekjes zijn op dat moment erg kwetsbaar, dus probeer ze nog niet van de bakplaat te halen. Bestrooi ze, na afkoelen, met poedersuiker. 


zondag 6 mei 2012

Kaasfondue

We hebben een hele week in een huisje in Drenthe gebivakkeerd. Heerlijk gewandeld, gefietst, gelezen en mooie films gekeken. En uiteraard ook lekker gegeten! Het was gister voor de tijd van het jaar koud, slechts 10 graden. Naar onze mening daarom helemaal niet gek om nog in mei op het idee te komen een kaasfondue te maken. We hadden het nog niet eerder gemaakt en daarom een recept uit de Delicious gecombineerd met een recept uit een boek over fonduen. De smaak was verrukkelijk. 


Ingrediënten voor 4 personen
170 gram Gruyère
170 gram Emmentaler
300 gram Cheddar
125 gram Mascarpone
300 ml witte wijn
1,5 eetlepel maizena
2 eetlepels kirsch
1 knoflook (geperst)


Schenk de witte wijn in de fonduepan en voeg de knoflook toe. Zet op middel hoog vuur. Laat de wijn bruisen, maar niet koken. Snijd de kaas in kleine blokjes en voeg hand voor hand toe aan de wijn. Niet alles in één keer, rustig laten smelten. Als alle kaas is gesmolten is het vocht vaak nog gescheiden van de kaas. Doe 1,5 eetlepel maïzena in een glaasje en meng hier 2 eetlepels kirsch doorheen. Voeg het papje toe aan de kaasfondue. De kaasfondue zal nu mooi binden. Smelt op het laatst de mascarpone door de kaasfondue en serveer! Uiteraard is kaasfondue lekker met brood, maar probeer ook eens met rauwe witlof, radijsjes, paprika of tomaat. De gebakken champignons met knoflook, peterselie en citroen mag je ook niet missen!!