zondag 27 mei 2012

Salade met kikkererwten, citroen en gegrilde halloumi

En toen werd het zomer. Opeens of "BAM" zoals een zeker iemand zou zeggen. Met van die temperaturen waarbij onze hond altijd het enige plekje in de tuin opzocht,waar géén schaduw viel. Waarom toch? Want meer dan neerploffen, heel hard hijgen en zielig kijken deed ze vervolgens niet. En dat kon ik, als dierenvriend in spe, natuurlijk niet aanzien. "Kom dan," zei ik en lokte haar naar een plek in de schaduw (sjok, sjok). Hopeloos. Want ik had m'n kont nog niet gekeerd of madam lag alweer te hijgen in de zon.

Een slimme hond? Nee. Een lieve hond. Absoluut. En van het grenzeloos optimisme waarmee ze mislukking op mislukking stapelde, kan ik nog wat leren. Want liet zij zich uit het veld slaan door de konijnen die zich niet lieten vangen? Nee hoor. Elke wandeling dook ze met hernieuwd enthousiasme het struikgewas in op zoek naar.... eh, iets wat zich nooit liet vangen. En vond ze het niet in het struikgewas dan, - NEE, NIET IN DE SLOOT *plons*. Altijd weer gezellig. Zo'n immer opgewekte naar slootwater meurende hond op de achterbank van een auto, waarin verder iedereen zweeg.

Warm dus. En wat eet je dan? Nou, deze salade. Uit "Vliegensvlug Vegetarisch" van Nadine Abensur. En net zoals met alle salades. Wil je meer peterselie of citroensap. Gewoon doen. Het is wat je zelf lekker vindt. Hieronder het recept zoals dat in het boek staat. Ik doe er meer citroensap, tomaten, tamari en kruiden doorheen.

Ingredienten voor 2-4 personen:
-2 blikken kikkererwten van 400 gram, uitgelekt
-1 eetlepel verse citroensap (mag m.i. best meer zijn)
-2 eetepels peterselie en 2 eetlepels koriander (gehakt)
-2 eetlepels extra vergine olijfolie, plus wat extra om de kaas te bestrijken
-1 teen knoflook, geperst
-beetje tamiri
-beetje tabasco
-zeezout en vers gemalen zwarte peper
-200 gram halloumi kaas (te koop bij de Turkse of Marrokaanse groentenboer)
-100 gram (wilde) rucola of jonge spinazieblaadjes
-12 kerstomaatjes, doormidden gesneden of 24 stukjes geroosterde tomaat
-100 gram zwarte olijven

Meng in een kom de kikkererwten met citroensap, peterselie, koriander, olijfolie, knoflook, tamari, tabasco, zout en peper. Zet weg.

Verwarm een grill of grillpan. Snijd de halloumi in plakken van ongeveer een halve centimeter. Bestrijk ze met olijfolie en grill ze ca. 1 minuut per kant totdat ze goudbruin zijn.


Leg op ieder bord wat rucola of spinazieblaadjes. Verdeel de kikkererwtensalade erover. Garneer het met de tomaten en olijven. Leg de halloumi erbovenop. Eet met warm brood.

Aldus het recept. Wij husselden alles door elkaar:

Want met dit weer moet er natuurlijk in het park gegeten worden. Zonder brood maar met een witbiertje erbij.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten