zondag 9 december 2012

Rundvlees gestoofd in Ketjap Manis met Chinese Kool

Ik combineer inmiddels ruim twee jaar mijn werk met een deeltijd studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Als het goed is studeer ik op 1 februari 2013 af en ik kijk hier enorm naar uit. Eindelijk weekenden zonder "iets te moeten". Ik vind de literatuur nog altijd interessant, maar ik ben klaar met de lessen en wil graag mijn diploma op zak hebben. En daarna?? Daarna heerlijk lang op vakantie! Ik verheug mij hier nu al op. Hoewel wij waarschijnlijk zullen gaan rondreizen in Noord-Engeland, heb ik met de vakantie in mijn achterhoofd zin in lekkere exotische smaken. Yika 2 kon wel een extra schot ijzer gebruiken en vroeg mij iets te maken met rundvlees. Natuurlijk wel scharrel of biologisch rund, want anders dult ze het niet. Gelukkig hebben we hier in de buurt een scharrelslager. Ik heb er een prachtig stuk riblap gekocht. Om het vlees heerlijk zacht te maken moet het lang stoven, zeker tussen de 5 en 8 uur. Hoe langer hoe beter.   
 







Ingrediënten voor 4 personen
750 gram riblappen
4 teentjes knoflook 
1 stuk gember (ongeveer zo groot als een duim)
2 uien
1 Spaanse peper
1/4 theelepel nootmuskaat 
1 theelepel koriander poeder
1 theelepel loas (poeder of vers)
1/2 theelepel vijf spices kruiden
2 eetlepels tomatenpuree
1 grote eetlepel tamarinde pasta
1 theelepel bruine suiker
100ml ketjap manis
175ml water
zout/peper
5 eetlepels olie
1 Chinese Kool
350 gram zilvervliesrijst

Snijd de riblappen in blokjes. Meng in een kom de soja, tamarinde en bruine suiker. Rasp de gember en voeg toe. Roer het geheel en voeg het vlees toe. Laat 15 a 20 minuten marineren.


Snipper de uien. Snijd de Spaanse peper in tweeën en haal de zaadjes er uit. Snijd de peper in stukjes. Zet een braadpan op het vuur en laat 3 eetlepels olie warm worden. Bak de ui en peper 5 minuten. Meng in de tussentijd de nootmuskaat, koriander en 5 spices. Voeg na 5 minuten toe aan de uien. Rasp de laos (indien in poedervorm, toevoegen bij overige kruiden) en knoflook in de pan. Roer door en bak 2 minuten. Voeg het vlees met marinade toe. Laat het 8 minuten meebakken, zodat het niet meer rauw is. Nu kan de tomatenpuree door het vlees en de marinade worden geroerd. Voeg peper en zout en daarna ongeveer 175 ml. water toe. 
Laat het geheel de hele dag sudderen. Je kunt dit gerecht het beste 's morgens al opzetten. Om het vlees mooi zacht te krijgen, mag het best 6 tot 8 uur sudderen. Als het klaar is om te serveren, kan de rijst worden gekookt zoals op de verpakking vermeld staat. De Chinese kool kan in repen worden gesneden en roergebakken in een wok of koekenpan met 1 eetlepel olie. Roerbak zo'n 5 minuten. Een heerlijk kruidig en zoet gerecht. Na een nacht in de koelkast nog lekkerder!

Eet Smakelijk



maandag 19 november 2012

Stamppot met rauwe andijvie, spekjes en mosterd

Ik vond het weekend erg koud en door de waterkou onaangenaam. Natuurlijk geen reden om binnen te blijven, maar ik moest mij er wel toe zetten om naar buiten te gaan. Toch heeft dit weer ook zijn voordelen. Het is namelijk een prima excuus om warme chocolademelk met slagroom te drinken. Zo gezegd, zo gedaan in een chique Amsterdamse lunchroom. Wat een deceptie: smakeloze chocolademelk met slagroom zonder suiker. Grote tegenvaller na een ochtend struinen door de stad. Maar ik werd wel aangemoedigd tot het maken van meer wintervoedsel. Eigenlijk wilde ik een zuurkoolstamppot maken, maar kon zo snel niet een lekker recept vinden. Yika 2 stelde hutspot voor, maar dat vind ik echt niet lekker. Andijviestamppot....daar smulde ik altijd van als mijn oma het had gemaakt. Dit is niet haar recept, maar zeker net zo lekker.



Ingrediënten voor 4 personen
1 kilo kruimige aardappels
400 gram rauwe andijvie 
200 gram biologische spekjes
150 gram zachte geitenkaas
50 gram roomboter
2 eetlepels grove mosterd
1 ui
100 ml. melk
peper/zout

Schil de aardappels en kook ze met een snufje zout in 25 minuten gaar. Snipper, terwijl de aardappels koken, de ui. Giet de aardappels na 25 minuten af en laat ze droog stomen. Voeg nadat ze zijn droog gestoomd 100 ml. melk en 25 gram boter toe. Stamp de aardappels en voeg peper (uit de molen) en een snufje zout toe. Gebruik de overige 25 gram boter om de spekjes in te bakken. Als de spekje knapperig zijn, kan de ui worden toegevoegd. Laat zo'n 3 minuten meebakken. Voeg de mosterd aan de spekjes en ui toe. Meng de spekjes en de ui door de aardappels. Voeg de rauwe andijvie en de geitenkaas (kruimelen) toe. Meng het geheel en serveer. Heerlijk, eet smakelijk!


zaterdag 10 november 2012

Ajam Paniki met Zilvervliesrijst

De Yika's hebben eerder een heerlijk Indonesische recept geplaatst op dit blog, Daging Besengek. Wij kregen echter de opmerking dat dit recept op een koken zonder kennis blog niet echt thuis hoorde, want zonder kennis en gebrek aan toko (de desbetreffende persoon woont in een klein dorp) was dit recept toch eigenlijk niet te maken. Hierbij een lekker Indonesisch recept wat redelijk makkelijk is te maken en waarvan alle ingrediënten bij de grootste supermarkt van Nederland te koop zijn: ajam paniki met zilvervliesrijst. Uiteraard niet zelf bedacht (zo kookcreatief zijn we niet), maar geplukt van Kayotic Kitchen. Waarschijnlijk wordt dit recept meestal geserveerd met witte rijst. Maar wij zijn een beetje van het gezonde en hebben zilvervliesrijst gebruikt; en als bijgerecht de boontjes met pinda's en kokos. Wij hebben opnieuw zonnebloemolie gebruik in plaats van pinda olie, omdat we het laatste niet in huis hadden. De smaak was heerlijk, maar met pinda olie waarschijnlijk nog lekkerder. 

Ingrediënten voor 2-3 personen
650 gram biologische kippendijen
2 sjalotjes
2 of 3 Spaanse pepers (2 als je heet eten niet gewend bent)
1 duim gember
2 strengen sereh (citroengras)
2 knoflooktenen
1/4 theelepel kurkuma
1 theelepel koriander poeder
1/2 theelepel komijn poeder
1/2 theelepel zoete paprika poeder
1/2 theelepel tomatenpuree
1 1/2 eetlepel citroensap
3 eetlepels zonnebloemolie (in originale recept staat pinda olie. Vast nog lekkerder!)
1 eetlepel soya saus
2 theelepels bruine basterd suiker
200 ml. kokosmelk
zout/peper
120-180 gram zilvervliesrijst 

Je begint met het maken van een kruidenmengsel (boemboe) waarin de kippendijen later worden gesmoord. Rasp de gember en knoflook in de schaal van een blender of foodprocessor. De sjalotten kunnen in vieren worden gesneden. Haal de zaadjes uit de Spaanse peper en hak deze in stukken. Haal de buitenste laag van de sereh en snijd het witte gedeelte in stukjes. Voeg de sjalotten peper en sereh toe aan de blenderschaal. Nu kunnen alle kruiden er ook bij: de kurkuma, koriander-, komijn- en paprikapoeder. Voeg de tomatenpuree, citroensap en olie toe. Blender en de boemboe is klaar. 

                     

Als je net als wij de boontjes als bijgerecht eet, is het handig om de haricoverts te koken terwijl je de boemboe maakt. 
Snijd de kippendijen in stukjes. Voeg olie toe aan een koekenpan en bak de kip bruin. Voeg vervolgens de boemboe toe en laat meebakken. De boemboe wordt donkerder van van kleur. Blijf goed roeren, want anders bakken de kruiden aan. Zet ondertussen de rijst op en kook zoals op de verpakking vermeld staat.


 Op het moment dat de boemboe donkerder van kleur wordt (na zo'n 5 minuten) kan de kokosmelk worden toegevoegd. Laat zo'n 15 minuten sudderen op een laag vuur. Nu heb je de tijd om de boontjes af te maken. 


  Serveer de Ajam Paniki met de rijst en de boontjes. Eet Smakelijk!


Boontjes met kokos en pinda's

De Yika's hebben opnieuw een leuke kooksite ontdekt. Er zijn er natuurlijk duizenden, dus voorlopig kunnen wij in onze zoektocht naar lekkere recepten onze lol op. Op de site Kayotic Kitchen staan recepten uit verschillende windstreken. Het hele kookproces wordt vastgelegd met foto's. Voor de meer visueel ingestelde koker is dat erg handig. 
Op deze site staan ook een aantal lekkere Indonesische recepten. Dit bijgerecht van boontjes met kokos en pinda's kan met veel andere Indonesische recepten worden gecombineerd

Ingrediënten voor 2-3 personen
350 gram haricoverts
1 ui
2 knoflookteentjes


3 eetlepels kokoscrème (vaak is het bovenste gedeelte in een blik kokosmelk een crème laag. Niet roeren dus, maar schep deze er vanaf. Of koop de kokosmelk van Aroy-D, daar is het hele blikje gevuld met crème)
1 theelepel sambal
1/4 theelepel kurkuma 
30 gram ongezouten pinda's
1 eetlepel gedroogde kokos
zout/peper
2 eetlepels zonnebloem olie, maar liever nog: pinda olie!

Zet een pan op met water en zout en kook de haricoverts gaar. Giet de haricoverts af en spoel ze met koud water af, zodat ze niet verder koken in het vergiet. Vijzel de pinda's fijn en voeg een eetlepel gedroogde kokos toe. Zet dit apart.

Snipper een ui en hak de knoflook fijn. Voeg de olie toe aan een warme pan (origineel moet er pinda olie gebruikt worden. Wij hadden dit echter niet in huis. Waarschijnlijk zou pinda olie de smaak wel goed doen!). Voeg de ui toe en bak op matig vuur 5 minuten. Voeg daarna de knoflook, sambal en kurkuma toe en laat 30 seconden meebakken. Vervolgens kan de kokoscrème worden toegevoegd. Laat even sudderen en voeg wat peper en zout toe. Doe de bonen in de pan.



Roer door. Serveer de bonen met een flinke schep gevijzelde pinda's en kokos. Lekker om te serveren bij Ajam Paniki



donderdag 8 november 2012

Indiase wortel-boterbonen soep met curry

Het is altijd fijn om soep op voorraad te hebben. 's Morgens uit de vriezer halen en na een lange dag werken is het een kwestie van opwarmen. Je kunt er ook voor kiezen om op zo'n moment een blik unox soep te kopen, maar dat smaakt zoveel minder lekker dan een kom zelf gemaakte soep. En volgens mij is het laatste ook veel gezonder (kan tussen de oren zitten, maar alles wat tussen de oren zit moet je ook serieus nemen).



Uiteraard bedenken wij ook niet alles zelf. Wij speuren regelmatig het web af naar leuke kooksites of kookblogs. Eén van de kookblogs die wij regelmatig bezoeken is het blog van Maaike van Kessels (zie de link op "kijk ook eens naar..."). Daar vonden wij het recept voor deze heerlijke soep.

Ingrediënten voor een pan soep (4 a 6 personen)
2 uien
450 gram winterpeen
1 stuk gember (ongeveer 3 cm of 2 eetlepels)
1 blik boterbonen (of cannellinibonen), uitlekgewicht 240 gram
1 liter groentenbouillon
2 eetlepels Korma currypasta
het sap van 1 limoen
200 ml kokosmelk
2 eetlepels zonnebloemolie
peper/zout
1 eetlepel komijnzaad

Snipper de ui. Snijd de winterpeen in plakken. Zet een pan op met olie. Fruit de ui. Voeg de wortel toe en rasp de gember. Wij hebben een rasp van Microplane en die zijn echt heel erg aan te raden. Super makkelijk. Bak de wortel en gember 1 minuut mee. Voeg 2 eetlepels korma currypasta toe. Roer het door en laat 30 seconden meebakken. Nu kan de bouillon worden toegevoegd. Afhankelijk van hoe dik de wortel is gesneden laat je de soep koken, zo'n 15 tot 30 minuten. Rooster ondertussen 1 eetlepel komijn zaad in een droge koekenpan. Wij zijn vaak van het makkelijke en laten de garnering wel eens zitten of vervangen deze voor een poeder. In dit geval willen wij echt aanraden de komijnzaad te roosteren en toe te voegen aan de soep, want dit smaakt echt heerlijk en is een toevoeging.
Als de wortel zacht genoeg is voor de staafmixer, kun je de boterbonen, kokosmelk, limoensap en peper en zout toe voegen. Laat 5 minuten meekoken en pureer de soep daarna met de staafmixer. Serveer de soep met naanbrood (met mangochutney). Heerlijk soep met een zachte pittige smaak. 

maandag 15 oktober 2012

Risotto met Paddestoelen

Wij hebben moeite met het fotograferen van onze gerechten. Onze risotto smaakte heerlijk, maar ziet er op onderstaande foto's erg overbelicht, saai en ongezellig uit. Ook missen wij mooi servies en talent voor het schikken van eten op het bord. Wat dat betreft geeft ons blog een realistisch beeld van de kookwerkelijkheid. De foto's uit de kookboeken van Jamie, Donna en Nigella doen ons anders geloven. Daar worden foodstylisten voor ingehuurd. Wat voor stylisten??? Foodstylisten! 
Geen foodstylist in Yika's keuken, wel smakelijke risotto. 

Ingredienten voor 2 personen
2 teentjes knoflook
2 kleine sjalotjes
2 gedroogde chilipepers (als je niet van pikant houdt dan 1)
blaadjes van 2 takjes rozemarijn
blaadjes van 5 takjes tijm
500 gram gemengde paddestoelen
1 stengel bleekselderij
120 gram risotto
ongeveer 200 ml. witte wijn
ongeveer 500 ml. (groente) bouillon
50 gram parmazaanse kaas
5 eetlepels boter
peper/zout

Snijd de gemengde paddestoelen in stukken en bak deze bruin in een koekenpan. Let op: doe niet alle paddestoelen in één keer in de pan. Bak de paddestoelen (in de boter) in drie porties, zodat ze goed aan kunnen bakken. Op de foto ongeveer de hoeveelheid per portie. 
Zet de paddestoelen apart. Snijd de knoflook, ui en bleekselderij in dunne plakjes. Hak (of vijzel) de gedroogde chilipeper. Voeg 2 eetlepel boter toe aan een(braad)pan op middelhoog vuur. Voeg als de boter bruin is de ui, knoflook en chilipeper toe. Als de uien glazig zijn, kan de bleekselderij worden toegevoegd. Snijd de rozemarijn blaadjes fijn en voeg samen met de tijm en paddestoelen toe aan de pan. Bak 2 minuten. Voeg rauwe risotto toe en en roer door de andere ingrediënten. 
Vanaf dit moment improviseren wij. Geen paniek, gewoon uitproberen en blijven proeven. We hebben 1 liter bouillon klaar staan en een fles witte wijn. Zet het vuur laag. De eerste sessie doen wij zo'n 150 ml. wijn bij de risotto en 200 ml. boullion. De risotto absorbeert het vocht. In risotto moet veel geroerd worden, zodat de rijst niet aan de pan blijft plakken. Als de risotto "droog" komt te staan en nog niet gaar is, kan er elke keer een scheutje wijn en bouillon worden toegevoegd. Misschien is het als indicatie ook handig om even de achterkant van het pak van de risotto te lezen. Het toevoegen van vocht en het roerproces duurt bij ons ongeveer 30 tot 40 minuten. De risotto hoort niet al dente te zijn, maar ook niet papperig. Zacht, romig, maar nog wel een beetje stevig. Op het einde van het proces dus echt voorzichtig met het vocht! Liever wat te weinig en veel roeren, dan te veel en papperige natte risotto. 
Zet het vuur af als de risotto gaar is en voeg de parmazaanse kaas en peper toe. Een klein beetje zout is ook lekker, maar niet te veel want de bouillon en kaas zijn ook al zout. Roer goed door en serveer met een frisse (basis)salade. Bijvoorbeeld sla met tomaat en ui en een dressing van balsamico (2 eetlepels olie, 1 eetlepel balsamico azijn, zout/peper)

Op de foto niet echt om aan te zien, maar de smaak was heerlijk!






dinsdag 9 oktober 2012

Yika's Tonijnsalade

Wonderlijk genoeg is het mij gelukt om vandaag naar de sportschool te gaan. Wonderlijk, omdat ik meestal een zwaar gebrek heb aan discipline. Maar ik heb het hardlopen ontdekt. Eigenlijk zou ik dit niet direct van de daken moeten schreeuwen, want het zou goed kunnen dat ik op deze ontdekking snel uitgekeken ben. We shall see...vooralsnog in ieder geval prettig om te doen. Ik had na het douchen geen zin meer om te koken, maar wel zin in iets lekkers. Ik vond nog een blikje tonijn en een ordinaire tube mayonaise in de la. Meegenomen uit Frankrijk, met een vleugje dijon. Deze mayo is hier overigens ook verkrijgbaar, maar wij houden van het idee om producten mee te nemen uit Frankrijk. Zoals Sancerre wijn, Fleur de Sel en Epices Bouillion. Het zit tussen de oren, maar het geïmporteerde smaakt altijd net iets lekkerder. 

Ingrediënten voor 2 rijk belegde broodjes
Blikje tonijn van 130 gram
2 eetlepels mayonaise
2 gedroogde chilipepers 
1 klein teentje knoflook
1/2 rood uitje
1 eetlepel kappertjes
1 eetlepel verse basilicum
10 taggia olijven
2 eetlepels citroensap
peper

Snijd de ui en knoflook in dunne plakjes. Hak de chilipepertjes voorzichtig fijn (anders schieten de zaadjes alle kanten op). Meng in een kom de tonijn hier door heen. Voeg de mayonaise toe. Snijd de kappertjes en olijven fijn en scheur de basilicum in kleine stukjes. Meng dit met de citroensap door de tonijnsalade. Voeg naar smaak peper toe. 




zaterdag 6 oktober 2012

Salade van spelt, walnoten, worteltjes en geitenkaas


In één van onze eerste berichten op dit blog, hebben wij al het kookboek Vegalicious onder de aandacht gebracht. Een kookboek met smakelijke originele recepten. Deze salade is heerlijk voor de herfst en wintermaanden. De dressing hebben wij aangepast (zie roze briefje in het kookboek), omdat wij zo snel geen sherry azijn konden vinden. De hoeveelheid geitenkaas vonden wij ook iets te veel. Hierbij het recept zoals wij deze gister hebben gemaakt.

Ingrediënten voor 4 personen
300 gram gehalveerde worteltjes
6 in vieren gesneden sjalotjes
120 gram walnoten
120 gram ontpitte en in tweeën gesneden pruimen
200 gram spelt
6 eetlepels olijfolie
2 eetlepels rode wijn azijn
1 eetlepel sherry
1 knoflook
1 grote theelepel grove Dijonmosterd
1/2 bosje platte peterselie
150 gram zachte geitenkaas
peper en zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de gehalveerde worteltjes en de in vieren gesneden sjalotjes op een ovenschaal/bakplaat. Meng ze met 2 eetlepels olijfolie. Laat 25 minuten bakken in de oven. Voeg de walnoten en pruimen toe, verdeel ze gelijkmatig over de groente en zet nog eens 10 minuten in de oven.

Kook de spelt zoals op de achterzijde van het pak vermeld staat. Proef ondertussen wel af en toe, want het is lekker als de spelt nog een bite heeft. Giet de spelt af als hij gaar is, doe de deksel op de pan en zet weg. 

Meng voor de dressing 4 eetlepels olijfolie, 2 eetlepes rodewijn azijn, 1 eetlepel sherry, 1 geperste knoflook en 1 grote theelepel mosterd. Voeg ook peper en zout toe. De dressing hoort een beetje zurig te zijn. Meng de spelt met de groente, pruimen en noten. Verkruimel de kaas over de groente en voeg de dressing en peterselie toe. Meng het geheel en serveer!

zondag 30 september 2012

Citroen Yoghurtcake

De afgelopen weken heb ik weer met veel plezier naar het programma "The Great Britisch Bake Off" van de BBC gekeken. Ik heb niet veel ervaring met het bakken van taarten, koekjes en andersoortig zoetigheid. Verder dan een cheesecake en appeltaart kom ik eigenlijk niet. Het programma en een nieuw kookboek inspireert om te experimenteren. Gevolg.....Cake nummer 1 mislukt.
De oorzaak werd snel duidelijk. In plaats van 180 ml. olie, had ik 180 gram olie gebruikt. Dan maar een tweede poging. Deze keer de olie in milliliters, volle yoghurt in plaats van turkse yoghurt, bloem netjes gezeefd en de tulbandvorm ingevet en bebloemd. Liever het zekere voor het onzekere.
             











Ingrediënten 
180 m. zonnebloemolie
2 eieren
fijn geraspte citroenschil van 1 kleine citroen
2 eetlepels citroensap
280 gram volle yoghurt
385 gram kristalsuiker
300 gram zelfrijzend bakmeel

Voor het glazuur
120 gram kristalsuiker
60 ml. citroensap

Verwarm de oven voor op 180 graden. Klopt de olie, eieren, citroenschil, sap, yoghurt op in een kom. Zeef het meel erboven en roer tot een glad beslag. Vet de tulbandvorm in mijn boter en strooi hier bloem over. Giet het beslag in de vorm. Het beslag is heerlijk van smaak, dus de verleiding om de garde in je mond te steken is groot.













Het recept van Donna Hay (Fast, Fresh, Simple) vermeld dat de cake na 35 minuten gaar is. Gelukkig staat in het recept het advies om dit te controleren door een prikker in de cake te steken. Als de prikker er schoon uit komt is de cake gaar. Mijn cake (heteluchtoven op 180 graden), was pas na 55 minuten gaar. Terwijl de cake in de oven staat kan het glazuur worden gemaakt. Meng voor het glazuur voorzichtig roerend de suiker en het citroensap. Keer de tulbandvorm, direct na deze uit de oven komt, om op een bord. Lepel het glazuur over de cake en laat hard worden. Donna Hay adviseert de cake warm te eten. Ik vind zelf koude cake lekkerder. Dus ik heb deze eerst laten afkoelen. Mijn glazuur was niet helemaal goed gelukt (te veel citroensap), maar de cake smaakte heerlijk. En ik was niet de enige die het lekker vond...Cake nummer 2 is al op! 

zaterdag 29 september 2012

Harira (kikkererwtensoep) met harissa

Tijdens het maken van de soep kwam ik erachter dat de harissa, behalve in de recepttitel, niet in het recept terugkwam. "Huh", dacht ik. Ik had speciaal in mijn keukenkastje gekeken of ik harissa had ("check"). En nu stond nergens in het recept waar en hoeveel ik ervan moest gebruiken. Ik las het recept nog een keer en nog een keer. Maar ik kwam geen harissa tegen. Ik liet het recept aan de andere Yika lezen. Ook zij kwam de harissa niet in het recept tegen. Een recept met een raadsel uit Vliegensvlug vegetarisch van Nadine Abensur.
Voor 4 personen:
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 grof gehakte witte ui
- 3 tenen knoflook, in dunne plakjes gesneden
- 1 stengel bleekselderij
- 2 (flinke) theelepels gemalen komijn
- 3 blikken kikkererwten van 400 gram, met het vocht
- een flinke pluk saffraandraadjes
- 1 bouillonblokje (groentebouillon)
- 400 gram tomaten, zaad verwijderd en grof gehakt
- half bosje koriander, gehakt
- sap van een halve citroen
- beetje tabasco
- zeezout en versgemalen zwarte peper
 
Bereiding:
Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de ui tot hij glazig is.
Voeg de knoflook, de bleekselderij en komijn toe. Laat nog een minuut bakken.


Voeg een blik kikkererwten (met het vocht) en de saffraan toe. Verkruimel het bouillonblokje erover en verhit totdat het zachtjes begint te pruttelen. Roer totdat het bouillonblokje is opgelost.

Voeg de rest van de kikkererwten (met het vocht) en 250 ml water toe. Laat het op een zacht vuur ongeveer 15 minuten koken.

Voeg de gehakte tomaten toe en, na een minuut, de helft van de koriander. Voeg het citroensap, tabasco, zout en peper toe. Roer een minuut door en neem dan de pan van het vuur. Giet de soep in soepkommen en garneer met de rest van de koriander.


De soep smaakte prima. Wij aten er marokkaans brood met tzatziki bij. Maar alleen de soep volstaat ook als maaltijd. Misschien met een salade. Voor een extra touch voegen wij de volgende keer harissa toe. Naar eigen inzicht. Het is tenslotte Harira mét harissa. 

zondag 23 september 2012

Geitenkaassoufflé

Na een korte zomerstop, staan onze pannen eindelijk weer op het vuur. De salades, franse kaasjes en toast laten hebben wij achter ons gelaten. De herfst roept om nieuwe kookexperimenten. Vandaag hebben wij voor het eerst een soufflé gemaakt. Het recept komt uit het boek Fast, Fresh, Simple van Donna Hay. In het originele recept wordt de souffle gecombineerd met een bietensalade. Lekker, maar bij ons niet helemaal gelukt, omdat de bietjes nog te hard waren. De verse bietjes zagen er wel prachtig uit.

De salade moet door ons dus nog wat worden verfijnd. Daarom hierbij alleen het recept van de soufflé. 

Ingrediënten voor 4 personen
150 gram zachte geitenkaas
375 ml. slagroom of koksroom
zeezout
2 eieren, dooier en wit gescheiden
140 gram vers wit broodkruim

Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop de kaas, room, zout en eidooiers met een mixer luchtig. Gebruik hiervoor een diepe kom, want bij ons spetterde de room langs de oren. Wij vonden het lastig inschatten wat " luchtig " kloppen is en hebben daarom de room wat lobbig geklopt. Waarbij het een redelijk gladde massa werd. Snijd de korsten van het brood en snijd het brood fijn (het verse brood is namelijk moeilijk te verkruimelen). Spatel het broodkruim door de (kaas)room. Klopt met een mixer de eiwitten in een vetvrije kom tot zich zachte pieken vormen. Spatel de eiwitten door het kaasmengsel.


Schep het in 4 licht ingevette hoge ovenschaaltjes (soufflévormpjes) en bak ze in 20 a 25 minuten goudbruin. De souffles zijn erg machtig, dus één per persoon is meer dan genoeg. Combineer het met een lekkere frisse salade. 



donderdag 9 augustus 2012

Romige doperwtensoep.

Het weekend, en daarna de vakantie, lonkt. De stapel boeken ligt al klaar. Nog even en we zitten in Frankrijk. Met een glas rose en een stokbroodje brie in de hand. Maar nu nog even de vegetarische variant op een oerhollandse soep. Uit "Vliegensvlug Vegetarisch" van Nadine Abensur.

Voor 4 personen:
- 30 gram boter
- 3 sjalotten, gehakt
- 2 tenen knoflook, geperst
- 375 gram diepvriesdoperwten
- 700 ml hete groentenbouillon
- 3 eetlepels slagroom
- zeetzout en vers gemalen zwarte peper
- 30 gram parmezaanse kaas, geraspt

Smelt de boter in een pan. Voeg de sjalotten en de knoflook toe. Laat ze zweten tot ze glazig zijn.



Voeg de bevroren doperwten toe. Giet de bouillon eroverheen en laat op een zacht vuur ongeveer 10 minuten koken.

Pureer de soep glad als de doperwten zacht zijn. Mocht de soep niet mooi glad worden, zeef deze dan. Zet de pan weer op het vuur en roer de room erdoorheen. Voeg zout en peper naar smaak toe en serveer met parmezaanse kaas of uitgebakken biologische spekjes. De spekjes hebben we nog niet geprobeerd, maar wij vermoeden dat dit heerlijk is. 



dinsdag 31 juli 2012

Pasta met pesto en garnalen

Ik had vandaag niet zoveel zin om te koken, maar wel zin in iets lekkers. Een recept zonder al te veel werk en lekker zomers. Dit pasta gerecht kan ook vegetarisch worden gemaakt, door de garnalen weg te laten en bijvoorbeeld zwarte olijven toe te voegen. De lekkerste zijn paars. Pikzwarte olijven smaken vaak nergens naar. 

Ingrediënten voor 2 personen
150 gram pasta (welke je zelf lekker vindt of toevallig in de kast hebt staan)
2 teentjes knoflook
1/2 spaanse peper met zaadjes (of zonder, als je niet zo van pikant houdt)
200 gram garnalen
2 eetlepels pesto
1 eetlepel balsamico azijn
1 bakje cherry tomaten 
handje verse basilicum (optioneel)
peper/zout
olijfolie

Breng water aan de kook en voeg de pasta toe. Kook de pasta zoals op de verpakking vermeld staat. Ik doe het meestal een paar minuten korter, want ik vind pasta al dente het lekkerst. Snijd de cherry tomaten door de helft en doe in kom (waar je later lekker makkelijk je eten uit kunt eten). Voeg 1 eetlepel balsamico azijn, wat zout en peper en verse basilicum toe.

Snijd de knoflook en peper in dunne plakjes. Zet, als de pasta bijna gaar is, een pan op het vuur en laat heet worden. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe. Voeg als de olie heet is de knoflook met peper toe. De knoflook mag niet bruin worden. Voeg de garnalen toe. Giet de pasta ondertussen af. Bak garnalen 2 a 3 minuten mee. Zet het vuur af. Voeg pasta toe aan tomaten en meng 2 eetlepel pesto door de pasta. Meng dan de garnalen door het geheel. Lekker!!
Op de foto erg flets van kleur. Maar ik beloof
dat het er in "real life" beter uit ziet!!

zaterdag 21 juli 2012

Quinoa met doperwtjes, munt en halloumi

Na een maand zomer lijkt het weer zich eindelijk aan te passen aan het seizoen. Langzaam wordt het iets warmer. Tijd voor een lekkere salade, die op het balkon of in het park kan worden genuttigd. Tussen de uitgeknipte recepten lag het recept "doperwten-tabouleh met gegrilde halloumi". Wij maakten er Quinoa met doperwtjes, munt en halloumi van en veranderden de dressing. De halloumi is verkrijgbaar bij de Turkse supermarkt. Indien deze kaas in een bepaald gehucht niet te verkrijgen is, denken wij dat het ook goed te vervangen is door feta. Anders, maar wel een zoutige smaak. 

Ingrediënten voor 2 personen
150 gram quinoa
200 gram halloumi
175 gram (diepvries) doperwten
2 strengen bleekselderij
1 eetlepel bleekselderij blaadjes
2 bos ui
1 handje muntblaadjes
1 bosje bladpeterselie (formaat van de A.H.)
sap van een 1/2 citroen
5 eetlepels olijfolie
peper/zout
1/2 theelepel komijnpoeder
1/2 theelepel honing
1 klein teentje knoflook

Zet een pan water op en voeg als het water kookt de doperwten toe. Kook de doperwten zo'n 3 minuten (wij houden van erwten met een lekkere bite). Snijd de bleekselderij in dunne plakjes en hak de munt en peterselie. 

                                   


Giet de doperwten af en spoel af met koud water, zodat ze in het vergiet niet doorkoken. Doe de erwten samen met de kruiden en selderij in een schaal. Weeg 150 gram Quinoa af en kook zoals op de verpakking staat vermeld. Snijd de Halloumi in blokjes en smeer in met 1 eetlepel olijfolie. Voor de dressing kunnen 4 eetlepels olijfolie worden gemengd met het sap van een 1/2 citroen. Voeg vervolgens de komijn, knoflook, honing en peper/zout toe. Zet een grillpan op het vuur. Laat deze pan niet al te heet worden, want dan smelt de halloumi veel te snel (dit hebben wij ervaren, zoals te zien is op de foto). Grill zodat de halloumi mooie donker bruine strepen heeft (zoals niet te zien is op foto ;-) ). 
Voeg de quinoa aan de schaal met erwten en kruiden toe. Hussel de dressing door het gerecht en garneer op het laatst met de halloumi. Een heerlijk frisse salade met een zoute bite.