zondag 13 oktober 2013

Hoisin Dipsaus

Een heerlijke dipsaus voor bij Vietnamese lenterolletjes.




Ingrediënten
75ml. Hoisin saus (verkrijgbaar bij de Chinese toko)
75ml. kokosmelk
1 eetlepel pindakaas met nootjes
1 eetlepel azijn

Doe alle ingrediënten in een steelpannetjes en warm het op zonder te laten koken.



Laat afkoelen en serveer bij frisse Vietnamese Lenterolletjes. 

Vegetarische Vietnamese Spring rolls

Een aantal jaar geleden heb ik in Thailand langs de Mae Kong gefietst. Na dagen afzien (voor mij, mijn medereiziger ging het een stuk makkelijker af) bereikten we onze eindbestemming. Eindelijk weer eens tijd voor een lekker biertje, luxe hotel en heerlijk diner in Vietnamees restaurant. Wij aten daar een soort lenterolletjes die wij zelf aan tafel konden vullen. Heerlijk met verschillende kruiden en rundvlees. Och wat smaakte dat lekker. Vijf jaar na dato was ik 3 weken geleden met een nieuwe reisgenoot, Yika 2, in Parijs. We aten daar bij een heerlijk vegetarisch restaurant opnieuw lenterolletjes. We likten onze vingers er bij af. Hmmmmm. Ook thuis gaan wij graag uit eten, maar het is natuurlijk ook leuk om zulke lekkere gerechten zelf te maken. Het internet bood uitkomst en na wat gegoogled te hebben, bleken die lenterolletjes makkelijk te maken. Dit betekent niet altijd dat het ook lekker smaakt; de voor het eerst uitgeprobeerde simpele misosoep gisteravond was nog echt niet blogwaardig. De lenterolletjes zijn voor morgen als lunch. We proberen wat te minderen met brood. Uiteraard na het maken direct één geproefd. Hoezee Hoezee....ook thuis kunnen we onze vingers aflikken. Gelukt!! Lekker met Hoisin dipsaus.


   
                                     


Ingredienten voor 6 lenterolletjes
6 stuks rijstpapier a 22cm (verkrijgbaar bij de Toko)
50 gram rijstvermicelli
2 handen (Thaise) basilicum
2 handen munt
2 handen koriander
1 geraspte waspeen/wortel
1/2 komkommer
1 lente ui
75 gram gebakken tofu
2 eetlepels soja saus
1 eetlepel sesam saus
(1 eetlepel bloem)

Het is handig om eerst de Hoisin dipsaus te maken. 
Wij hebben gefrituurde tofu bij de Chinese Toko gekocht. Als je gewone tofu koopt, bepoeder de tofu met bloem en bak bruin. Snijd de tofu in dunne reepjes (Julienne). Marineer deze met 2 eetlepels soja saus en 1 eetlepel sesam saus. Zet apart. Ze een pan met water op het vuur. Doe als het water kookt de rijstvermicelli in de pan. Zet het vuur af en laat de rijsvermicelli 3 tot 4 minuten weken. Roer los met een vork en als de vermicelli gaar is, kan deze worden afgegoten en afgespoeld met koud water. Zet apart.



Rasp de wortel fijn. Snijd vervolgens de komkommer en lente ui in dunne reepjes. Haal de basilicum en muntblaadjes van de steel. Hak de koriander. Alles staat nu klaar om het rijstpapier te vullen. 





Vul een vierkante bak (waar rijstpapier in past) met heet water uit de kraan. Voeg 1 rijstvel toe. Als de rijstvel in het water komt, heeft deze de neiging op te krullen. Hou hem dus even tegen. De rijstvel wordt snel zacht. Haal de rijstvel als deze zocht wordt uit de bak en leg op het aanrecht. Met de punt naar je toe. Begin met de kruiden: leg eerst een aantal blaadjes munt en basilicum in de lengte. Strooi er wat koriander over. Pak een plukje vermicelli en leg dit er over heen. Voeg vervolgens gelijkmatig de tofu, bosui, komkommer en wortel toe. 



Rol het rijstvel nu strak op. Als je dit filmpje bekijkt, zie je goed hoe je de lenterolletjes (loempia) het beste kan vouwen. Klaar is kees. Ook zonder saus lekker van smaak. Uiteraard kun je ook variëren met vlees of vis. Bijvoorbeeld door garnalen of kip toe te voegen. 



Zoete aardappelsoep met courgette


Vandaag is wat ons betreft de herfst begonnen. Op weg naar de metro joeg de regen met vlagen onder onze paraplu door, zodat we na een paar stappen al natte schoenen en een natte jas kregen. Op weg naar de bieb sloeg een ferme windvlaag onze paraplu stuk. Op weg naar de toko joeg de regen door onze nog steeds natte jas en schoenen (met inmiddels natte sokken) heen, zodat we het ook wat koud kregen. Echt een dag voor een verwarmende, zachte soep.  De soep oogt wat simpel, maar is ongelofelijk lekker. Van het blog: mijneerstemarathon

Ingredienten: 
- 1 grote zoete aardappel
- 1 courgette
- 1 ui 
- 1 teentje knoflook 
- 1 bakje oesterzwammen (of een halve aubergine) 
- 1 tl. Thaise rode curry 
- 1 liter groentenbouillon
- 200 ml room (ik heb er minder room doorheen gedaan)

Bereiding: 
Breng een liter bouillon aan de kook. Schil en snijd de zoete aardappel en courgette in kleine blokjes. Voeg ze bij de bouillon en doe er een 1 tl thaise rode curry bij. Kook 20 minuten. 

Snipper onder de ui, knoflook en hak de oesterzwammen (of eventueel aubergine) in grove stukken. Bak dit alles in een pan voor ongeveer 5 minuten. 

Nadat de bouillon met zoete aardappel, courgette en thaise rode curry 20 minuten heeft gekookt, kan (naar smaak) de room erbij. Pureer met een staafmixer. 
Vervolgens de ui, knoflook, oesterzwammen erbij. Even doorroeren en klaar! 

Wij aten er een roti bij met wat pittige mangochutney. 

donderdag 10 oktober 2013

Pasta met Venkel en Sardines uit blik



Dit recept is makkelijk om te maken en smaakt verrukkelijk. 

Ingrediënten voor 2 personen
140-160 gram pasta
1 venkelknol
1 ui
1 teen knoflook
2 gedroogde chilipeper
kleine hand krul peterselie
1 blikje sardinesfilets in olie in blik (wel uitgelekt!)
2 handen geraspte oude kaas
100ml. witte wijn
citroensap van 1 citroen
2 eetlepels boter/bak en braad
scheutje olijfolie

Zet een pan water op het vuur voor het koken van de pasta. Snijd ondertussen de venkel in dunne plakjes. Zet een koekenpan op het vuur en doe de boter in de pan. Bak de venkel in de koekenpan. Ondertussen kookt het water voor de pasta ook wel en kun je deze zoals op de verpakking vermeld staat gaar koken. Snijd de uien in ringen en de knoflook in dunne plakjes. De chilipepers kunnen ook gehakt/vijzelt worden. Voeg alles toe aan de venkel. Doe de wijn, citroensap en peterselie in de pan. Laat de venkel zacht sudderen. 



Giet de pasta, zodra deze beetgaar is, af. Doe de pasta bij de venkel in de koekenpan. Sprenkel wat olijfolie over de pasta. Voeg 2 handen geraspte oude kaas toe. Roer door elkaar, zodat de kaas smelt en serveer. Eet Smakelijk!

dinsdag 8 oktober 2013

Simpele radicchio salade met geitenkaas en walnoten



De Vitatas....die hebben wij sinds vorige week. Een groententas voor 2 personen van de ekowinkel. Gewoon om eens uit te proberen. Als het goed is eten we dan wat meer van het seizoen en het "dwingt" ons nieuwe dingen uit te proberen. Ingrediënten die we niet spontaan zouden kopen, maar nu wel spontaan krijgen. Leuk voor de variatie! Deze week zat er Radicchio in het groentenpakket. Het uiterlijke van de radicchio zit tussen een  kropje sla en kool in. De smaak lijkt heel erg op witlof. Als het geen " radicchio" seizoen is, kun je deze dus ook vervangen door witlof. We aten er een heerlijke courgette/zoete bataat soep bij. Dit recept volgt later.

Ingrediënten voor 2 personen
1 kleine krop of halve grote krop lollo rosso/sla Romaans
1 halve krop Radicchio
halve witte ui
75-100 gram geitenkaas
1 flinke hand walnoten
3 eetlepels olijfolie
1,5 eetlepel balsamico
1/2 theelepel honing
peper en zout.

Was de sla en doe in een schaal. Snijd Radicchio en smalle repen en verwijder indien nodig de harde kern. Meng door de sla. Snijd de uien in ringen en voeg toe. Kruimel de geitenkaas over de salade en voeg de walnoten toe. Klop te olijfolie, balsamico, honing en de zout en peper door elkaar. Meng de dressing door de sla. 

Pasta met kalkoengehakt, selderij en courgettes

De Yika's eten veel vegetarisch. Dat is ook wel zichtbaar op het blog. Als we vlees eten proberen we dat eigenlijk altijd biologisch te doen (Yika 1 spijbelt wel eens als zij in een restaurant eet, Yika 2 is een stuk principiëler). Biologisch vlees kan duur zijn. Daarom kijken we altijd even in de koelkast met de aanbiedingen. En daar lag kalkoengehakt in. Wij zouden nooit gericht naar kalkoengehakt op zoek gaan, maar waarom niet. Het was 25% goedkoper en het valt altijd te proberen. Hierbij een recept uit eigen keuken.

Ingrediënten voor 2 personen
160 gram pasta
230 gram kalkoengehakt
1 ui
1 knoflook 
2 gedroogde chilipeper
2 strengen bleekselderij
1 courgette gegrild
100 ml. room
veel peper en zeezout
3 handen basilicumblaadjes
2 eetlepels geraspte oude kaas 
2 eetlepels bakboter (bak en braad)

Zet een pan met water op. Snijd de courgette in plakken en gril in een grilpan. Zet de courgettes apart. Snijd in de tussentijd de uien in ringen en de knoflook in dunne plakjes. Zet een koekenpan op het vuur en voeg de bak en braad toe. Laat heet worden. Bak de uien glazig. Voeg de gehakt toe. Doe er heel ruim peper over en ruim (maar iets minder ruim dan de peper) zeezout. Als het water in de pan kookt, kan in de tussentijd ook de pasta worden gekookt
Bak de gehakt bruin. Voeg de knoflook toe en bak mee. Snijd de bleekselderij in plakjes. Voeg toe aan de pan. Vijzel of hak de chilipeper en doe in de pan. Doe als de pasta bijna gaar is en 2 handen basilicum bij het gehakt. Voeg vervolgens 100ml. slagroom toe en meng de gegrilde courgette door het mengsel. 



Giet de pasta af en roer door de gehakt. Rasp kaas over de pasta en serveer in twee diepe borden. Voeg ter decoratie nog wat basilicumblaadjes toe. Zoals op onderstaande foto te zien is, hebben de Yika's de decoratie nogal lomp gedaan. 





vrijdag 4 oktober 2013

Verwarmende kikkererwtensoep met venkel, tomaat en pesto




Hoewel de temperaturen dit weekend weer zullen stijgen, zijn de ochtenden de afgelopen week fris geweest. De herfstkou hangt in de lucht. Heerlijk, ik houd van de seizoenen. Vanmorgen plenzende regen en onweer. Zolang je binnen zit geen enkel probleem. Genoeg reden om op zoek te gaan naar winterse, verwarmende recepten. De smaak van dit recept uit Plenty was verrukkelijk, helaas waren de foto's minder smakelijk om te zien. Dus vandaag volledig geknipt en geplakt uit het receptenboek. 

Ingrediënten voor 4-6 personen
1 grote uit, in ringen
1 middelgrote venkelknol, in dunne plakken
ca 150 ml. olijfolie
1 winterwortel, geschrapt, in halve plakjes
3 strengels bleekselderij, in plakjes
1 eetlepel tomatenpuree
250 ml. witte wijn
1 blik gepelde tomaten (400 gram)
1 eetlepel gehakte oregano
2 eetlepel gehakte peterselie
1 oregano
1 eetlepel tijmblaadjes
2 laurierblaadjes
2 theelepels fijne kristalsuiker
1 liter groente bouillon
400 gram kikkererwten (uit blik)
pesto
1 hand gehakte basilicum blaadjes
zout en peper

Zet een braadpan met olie op het vuur. Smoor de venkel en ui 4 minuten op halfhoog vuur. Voeg de wortel en bleekselderij toe en bak de groenten (af en toe omscheppend) 4 minuten tot ze zacht zijn. Doe de tomatenpuree erbij en blijf 1 minuut roeren. Giet de wijn in de pan en laat hem een minuut of twee inkoken. 

Doe de tomaten uit blik met het sap, de kruiden, suiker en groentebouillon in de pan. Breng de soep aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat de soep 30 minuten zachtjes pruttelen. 

Doe 10 minuten voor de soep wordt geserveerd de kikkererwten in een kom en plet ze met b.v. een vijzel "hamer". Laat er een aantal heel. Roer de kikkererwten door de soep en laat hem nog 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met peper en zout. Serveer met een lepel pesto en wat gehakte basilicum.

Toch nog een foto uit eigen keuken. De soep kleurt bij ons iets roder dan in het boek

zaterdag 28 september 2013

Noodles met edamame en lenteui

We hadden nog wat edamame over. Via Google kwamen we op de website van  hipfoodiemom.com, waar we dit recept vonden. Een variant op otsu (ook heerlijk!) maar dan nog sneller klaar. Ideaal voor na een lange werkdag. 

Ingredienten:

- Noodles (wij gebruikten eiernoodles) 
- 1 kop edamame (sojaboontjes) 
- 1,5 eetlepel sojasaus
- 1,5 eetlepel limoensap
- 1,5 eetlepel sesamolie
- Flinke hand koriander
- 2 gesneden lenteui
- sesamzaad 

Bereiding:
Kook de noodles zoals op de verpakking staat aangegeven. Kook de edamame ongeveer 2 minuutjes mee. Spoel af met warm water, laat uitlekken en zet weg. 

Meng de sojasaus, de sesamolie en limoensap. In het recept staat twee eetlepels sojasaus. Dat vonden we iets te overheersend, daarom heb ik er 1,5 eetlepel van gemaakt. Giet de dressing over de noodles en meng de lenteui en koriander erdoorheen. Garneer met sesamzaad.  




zondag 15 september 2013

Pastasalade met courgette, sojaboontjes en mozzarella

Ik hoor wel eens de opmerking dat in de gerechten op dit blog ingrediënten zitten die niet makkelijk te verkrijgen zijn, of voor mensen nogal exotisch aandoen. Raadselachtig....want...over het algemeen speur ik zelf niet naar specifieke ingrediënten. Ik doe mijn boodschappen altijd binnen een schaal van 1 km van mijn huis. Uiteraard zijn er in deze buurt (Amsterdam Oost) veel Toko's, Turkse en Marokkaanse winkels te vinden. Maar ik denk dat in elke gemeente met meer dan 25.000 inwoners inmiddels toch wel een toko of turkse winkel te vinden is? En anders kan ik u adviseren om, als u in de grote stad bent, bepaalde artikelen in bulk aan te kopen. Zo komt u een hongerswinter prima door. 
Toch herken ik de gedachten "waar haal ik dat in godsnaam?!?" wel. Als ik in mijn kookboek Plenty bij het gerecht edamame boontjes zie staan dan ben ik vooral geneigd naar het volgende recept door te bladeren. De edamame (sojaboontjes) die ik wel eens in een restaurant heb gegeten smaakten echter zo goed, dat ik het toch eens wil proberen. Op naar de Toko in de Javastraat. Bij de eerste winkel was het meteen raak: gepelde diepvriessojaboontjes. Precies wat ik nodig had. Waarschijnlijk bij u ook in de eerste de beste Toko te vinden.


De Sojaboontjes

Ingrediënten voor 4 personen
4 eetlepels zonnebloemolie
2 middelgrote courgettes (in het oorspronkelijke recept zijn het er 3)
1,5 eetlepel rode wijnazijn
100 gram diepvriessojabonen (edamame)
50 gram basilicum
15 gram blad peterselie
75 ml. olijfolie
250 gram pasta
geraspte schil van 1 citroen
1,5 eetlepel kappertjes
200 gram buffelmozzarella
zout en peper

Snijd de courgettes in plakken van ongeveer 5 mm. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan. Bak de plakjes courgettes in kleine porties in circa 3 minuten aan beide kanten goudbruin. Laat ze op wat keukenpapier uit lekken. Doe de courgettes in een schaal en roer de rode wijn azijn erdoor.

Blancheer de sojabonenen 2 a 3 minuten in kokend water. Giet ze af en spoel ze met koud water af en laat ze uitlekken.

Doe de helft van de basilicum met de peterselie en olijfolie in een blender en voeg een beetje zout en peper toe. Pureer dit tot een gladde saus. 

Kook de pasta zoals vermeld op de verpakking. Giet de pasta af en spoel af met koud water. Laat de pasta uitlekken en doe vervolgens weer terug in de pan. Schaaf de schil van een citroen. Voeg de courgettes met de azijn aan de pasta toe. Voeg de sojabonen, basilicumsaus, citroenschil, kappertjes toe. Voeg in stukjes gescheurde mozzarella toe en meng de overgebleven basilicum door de salade. Breng op smaak met zout en peper. 



zondag 8 september 2013

Pasta met zeekraal, kappertjes en tonijn


Ik heb zeekraal vaker in de winkel zien liggen, maar dit is de eerste keer dat ik me er aan waag. Ik had er een beetje een algen idee bij. Het seizoen van de zeekraal is bijna voorbij (eind augustus, begin september), dus nog een laatste kans. En omdat ik vandaag heerlijke met mijn zus en neefjes op het strand heb gelopen, op zoek naar krabben en garnaaltjes, leek het mij vandaag een heel toepasselijke dag. Een zilte smaak bij de zilte zeelucht die nog in mijn neus hangt. Een recept dat niet uit een kookboek komt, maar rechtstreeks uit mijn hoofd. Altijd spannend. Het heeft mij en Yika 2 goed gesmaakt. Om tot inspiratie te zijn voor de lezers die ook nooit zeekraal hebben gegeten, volgt hier het recept. Als de lezer ook daadwerkelijk wil overgaan tot koken dan is het wel belangrijk er van bewust van te zijn dat zeekraal erg zout is. Niet iedereen houdt daarvan. Wij wel!

Ingrediënten voor 2 personen
150 gram schelpjes pasta
200 gram zeekraal (ongeveer, ik heb twee grote handen in een zak gedaan)
1 grote witte zoete ui
1 blikje tonijn 
2 knoflook tenen
2 eetlepels kappertjes
1 hand gehakte bladpeterselie
2 eetlepels bak en braad
1 eetlepel olijfolie
het sap van 1 citroen
peper

Zet een pan water op voor de pasta. Kook de pasta gaar zoals op de verpakking vermeld staat. Snijd ondertussen de ui in ringen en de knoflook in dunne plakjes. Zet een grote koekenpan op. Laat de boter heet worden. Bak de uien glazig. Terwijl de uien opstaan kun je de eventuele houterige uiteinden van de zeekraal wegsnijden. Die zitten er niet altijd aan. Het ligt eraan of je gekweekte of wilde zeekraal hebt gekocht. De zeekraal kun je ook rauw eten. Dan krijg je een idee van de smaak. Voeg als de uien glazig zijn de zeekraal toe. Laat meebakken en doe dan de knoflook in de pan. Laat de tonijn uitlekken en doe bij de zeekraal. Voeg een klein beetje peper toe en het sap van 1 citroen. Giet de pasta af. Voeg de pasta toe aan de pan met zeekraal. Doe de peterselie en kappertjes door het gerecht. Maakt af door een beetje olijfolie door de pasta te mengen en serveer. 

zondag 1 september 2013

Rijstsalade met druivenbladeren, krenten en feta


Op de valreep van de zomer nog een salade. Van het blog van Maaike van KesselHet zoete van de krenten combineert prima met het zoute van de druivenbladeren en feta. Voor ons was dit de hoofdmaaltijd. Maar de salade gaat ook goed samen met gegrilde vis of vlees. 

Ingrediënten (3 -4 personen) 
100 gram basmatirijst
6 eetlepels krenten
50 gram pijnboompitten
sap van een halve citroen
4 eetlepels extra vierge olijfolie
15 gram verse dille, fijngesneden
2 tenen knoflook - fijngeperst
70 gram ingelegde druivenbladeren (te koop bij de Turkse / Marokkaanse supermarkt) 
1,5 komkommer - geschild
100 gram feta

Bereiding: 

Kook de basmatirijst volgens instructie op de verpakking. Maak de rijst los met een vork en doe in een grote schaal. Zet weg. 

Schenk kokend water op de krenten en laat ze 10 minuten wellen. Giet de krenten daarna af en zet weg. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. 

Spoel de druivenbladeren onder warm water goed af. De bladeren worden zo minder zout. Snij daarna het steeltje eraf en hak de bladeren grof. 




Meng het sap van de citroen met de dille en de knoflook. Breng de dressing op smaak met wat zwarte peper (nu ik dit schrijf realiseer ik me dat we gisterenavond de peper zijn vergeten.) 

Snijd de komkommer in de lengte doormidden en snij die helft weer in de lengte doormidden. Snij de parten in kleine stukjes.

Doe de krenten, druivenbladeren, komkommer, pijnboompitten en dilledressing bij de rijst in de schaal. Verkruimel de feta boven de salade en meng alles goed door elkaar. Zet de salade een paar uur in de koelkast (door ons ook niet gedaan - smaakte desondanks heerlijk). 





maandag 26 augustus 2013

Tortilla met gerookte kip, mango en basilicum



De foto is een beetje saai geworden en dat lijkt het recept nu ook. Okay...het vergt geen spectaculaire kookkunsten, maar het smaakt heerlijk. Een makkelijk gerecht voor een zomerse dag. 

Ingrediënten voor 4 gevulde tortilla's
4 wraps
1 gerookte kipfilet (ook bij de biowinkel te krijgen!)
1/2 mango
1/2 geschilde komkommer
1 hand basilicum blaadjes
3 eetlepels mayonaise
1 theelepel groene currypasta (uit potje b.v. van Thai Kitchen)

Meng de drie lepels mayonaise met de groen currypasta. Snijd de kip, komkommer en mango in dunne plakken. Warm de tortilla op in een koekenpan. Smeer ze als ze warm zijn in met de currymayo. Verdeel er in gelijke delen kip, komkommer en mango op. Scheur er wat basilicum blaadjes over. 



Roll and eat... ;-) 
Bij een feestje kun je de tortilla overigens ook in plakjes snijden en met prikkertje op een schaal leggen. 

zondag 25 augustus 2013

Kwarkbolletjes




Bewegen is belangrijk. Vooral wanneer je een zittend beroep hebt. Dus lopen we hard, want dat is makkelijk. Je hoeft niet op een vast tijdstip (net wanneer je geen zin hebt) naar een les. Je hoeft niet met volle sporttas he-le-maal naar een sportschool te lopen / fietsen, waar je je ook nog nog he-le-maal moet omkleden. Nee, je trekt thuis je gympen aan en hup naar het park. Peanuts, qua voorbereidingen. 

Maar dan het hardlopen zelf. De geluksstofjes waar iedere hardloper het over heeft, die tijdens het hardlopen vrij komen en het hardlopen zo ontzettend hemels horen te maken, komen bij ons maar niet vrij. Het is zwoegen. Met een uberrood hoofd (nog steeds!) maken we onze rondjes. Gelukkig gloeien onze wangen van voldoening wanneer we weer een hardlooprondje hebben volbracht. Hemels. Daar kan geen geluksstofje tegenop. 

Uit het hardloperskookboek (jaja, dat bestaat) kwarkbolletjes (ca 6 - 8 stuks): 

- 150 gram magere kwark
- 1 ei 
- 50 gram noten (hazel-, cashew-, walnoot-, amandel - elke noot kan) 
- 2 eetlepels zaden (sesamzaad, maanzaad ect) 
- 50 gram gedroogde vruchten (rozijnen, dadels, abrikozen, ect) 
- 150 gram bloem
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eetlepels honing
- 1 theelepel kaneel en/of koekkruiden
- 1 geprakte banaan
- 1 theelepel bakpoeder

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng alle ingredienten samen in een kom. 




Vorm 6 kleine bolletjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Doe ze ongeveer 15- 20 minuten in de oven ( iets langer als je de broodjes wat droger wil). 


woensdag 21 augustus 2013

Couscous met abrikozen en amandelen


Dit gerecht is snel klaar en erg lekker en voedzaam. Voor de niet-erwt liefhebbers: mijn zus heeft dit recept met groene asperges gemaakt...ook heerlijk!

Ingrediënten voor 4 personen
250 gram couscous
300 ml. groentenbouillon
250 gram (diepvries) erwten of groene dunne groene asperges
10 gedroogde abrikozen 
2 handen gehalveerde blanke amandelen
2 bosuitjes
1 sinaasappel (rasp en sap)
3 eetlepels olijfolie
1 teen geperste knoflook
1/2 theelepel kaneelpoeder
1 theelepel komijnpoeder
2 theelepels korianderpoeder
zout/peper


Griekse/Turkse Yoghurt 
1 theelepel komijn

Kijk voor de bereiding van de couscous even op de verpakking. De verhouding couscous-bouillon moet juist zijn. Doe de couscous in een schaal en giet er naar verhouding kokende bouillon op (in mijn geval 250 gram couscous en zo'n 300 ml. bouillon). Roer de couscous en laat 10 minuten afgedekt staan. Zet ondertussen nieuwe een pan op het vuur en breng water aan de kook. Dit water gebruik je later om de erwten (of asperges) in te blancheren. 

Terwijl het water op het vuur staat, rasp je de schil van de sinaasappel in een kommetje. Voeg het sap van de sinaasappel en de olijfolie toe aan de rasp. Pers in de dressing een teentje knoflook. Voeg de kaneel en 1 theelepel komijn toe. Roer met wat zout en peper door elkaar. Als de couscous zacht is en de bouillon heeft opgezogen, kan de dressing door de couscous worden gemengd. Snijd de bosui in ringen en voeg toe aan de couscous. Hak de abrikozen en de koriander. De abrikozen in de reguliere supermarkten zijn altijd knal oranje en zou je op bovenstaande foto normaal gesproken meteen moeten zien zitten. Abrikozen uit de bio supermarkt zijn echter gewoon beetje bruin (en in mijn ogen natuurlijker ;-) ).

Voeg de abrikozen en koriander toe aan de couscous. Zet een koekenpan op het vuur en rooster de amandelen in deze pan (zonder olie). Zet ze apart. Blancheer de erwten/groene asperges in het pannetje met kokend water. Giet ze af en meng door de couscous. Strooi op het laatst de amandelen erover. Ik vind het altijd erg lekker om bij couscous een lepel Griekse yoghurt te serveren met wat komijn. Lekker fris bij de wat "muffe" smaak van de couscous. 

Spaanse tortilla met ui (en tonijn)


Eindelijk een Spaanse Tortilla die is gelukt en bij het omdraaien niet is blijven plakken in de pan. Volgens mij is het vooral goed gelukt, omdat ik deze keer een pan had met deksel. Hierdoor was de tortilla ook aan de bovenkant al binnen 15 minuten goed gaar, waardoor het omdraaien ook makkelijk ging. Koekenpan met deksel is dus aan te raden. 

Ingrediënten
10 kleine eieren of 8 grote
2 uien in ringen gesneden
4 aardappels in dunne plakjes van zo'n 2 mm
2 tenen knoflook
3 eetlepels gehakte (blad) peterselie
1 blikje tonijn (uitgelekt)-->optioneel
150 ml. olijfolie
peper/zout

Verhit de olijfolie in de koekenpan. Bak de uienringen op een matig vuur in 5 minuten goudbruin. Voeg de aardappels met peper en zout toe. Bak de aardappels tussen de 10 en 20 minuten gaar. Hak ondertussen de peterselie en knoflook. Kluts in een aparte kom de eieren en voeg de peterselie, knoflook en opnieuw wat peper en zout toe. Zet de kom weg. Als de aardappels gaar zijn kunnen deze met de uienringen uit de pan worden geschept met een schuimspaan/spatel. Doe de aardappels eventueel nog in een vergiet en laat de olie uitlekken in een schaal, zodat je deze later weer in de pan kunt gieten. Meng door de uien en aardappels de uitgelekte tonijn. 
Verwarm opnieuw de olie. Schenk de helft van de geklutste eieren in de pan. Verdeel de aardappels, ui en tonijn over het ei en schenk vervolgens de andere helft erover. Doe de deksel op de pan en laat 15 minuten op laag vuur gaar worden. Als de tortilla aan de bovenkant bijna gaar is, kan hij worden omgedraaid. Leg een groot plat bord bovenop de koekenpan. Draai de koekenpan samen met het bord om, zodat de tortilla met de gebakken bovenkant op het bord ligt. Het is even een lastig draai, omdat de pan zwaar is, maar als het beetje snel doet dan lukt het.
Laat de tortilla opnieuw in de pan glijden en bak de onderkant in 5 minuten gaar. Serveer met een lepel heerlijke aioli (zelf gemaakt of uit een potje) en een frisse salade.





zaterdag 10 augustus 2013

Couscous met pistache noten, kruiden en rucola



Het boek Plenty van Yotam Ottolenghi staat al een jaar in de boekenkast en onvoorstelbaar genoeg had ik er nog niet één recept uit gemaakt. Vandaag eindelijk weer eens een vrije zaterdag. Een dag zonder sturende agenda. Volgens Yika 2 een mooie dag om taart te bakken en een nieuw recept uit te proberen. Yika 2 kiest, Yika 1 maakt. En dat maken....dat gaat niet zonder hort of stoot. Regelmatig vallen ingrediënten op de grond, staat Yika 1 vloekend in de keuken dat het k.u.... recept toch zal mislukken en kan het juiste ingrediënt in de enig sinds chaotische kastje (zie foto's) niet teruggevonden worden.
 
Maar eind goed al goed: de taart is mooi uit de oven gekomen en het couscous recept uit Plenty smaakte werkelijke heerlijk. Een frisse zomerse couscous salade. Wij hebben er wat gebakken Halloumi (kaas) bij gegeten.

Ingrediënten voor 2 a 3 personen
150 gram couscous
160 ml. groente bouillon
1 kleine ui, in ringen
1 eetlepel olijf olie
1/4 eetlepel zout
1/4 eetlepel komijn poeder
50 gram gedopte ongezouten pistachenoten (grof hakken)
3 bosuien in ringen
1 groene peper, in dunne ringetjes
30 gram rucola, grof gehakt.

Voor de kruidenpasta
20 gram platte peterselie
20 gram koriander
2 eetlepels gedroogte dragon
2 eetlepels gehakte dille
2 eetlepels gehakte munt
100ml. olijfolie

Kijk voor je de couscous maakt even op de verpakking wat precies de verhouding is tussen couscous en water/bouillon. Doe de couscous in een grote school en overgiet met kokende boullion. Dek de couscous af met aluminiumfolie en laat 10 minuten staan. Als de couscous nog niet zacht genoeg is, kun je er altijd beetje meer kokend water bij doen. 

Zet een koekenpan op het vuur. Bak de ui goudbruin. Voeg het zout en de komijn poeder toe. Bak een minuut mee en zet het gas uit. Laat de uien even afkoelen.

Voor de kruidenpasta kun je alle kruiden met de olijfolie in een blender doen en pureren. 
Als de couscous gaar is, kan de kruidenpasta door de couscous worden gemengd. Hak de pistachenoten en rucola en snijd de bosui en groene peper in ringetjes. Voeg alle ingrediënten, samen met de gebakken ui, toe aan de couscous. Serveer eventueel met wat gebakken Halloumi of een lekker Merquez worstje. 


Lekker hoor!!!



vrijdag 26 juli 2013

Gebakken rijst met cashewnoten en verse groenten


De Yika's zijn niet in hun goede doen. Niet ziek - maar ook niet fit. Tijd dus voor een gezonde maaltijd. Ook moest er maar weer eens een écht recept op ons blog worden geplaatst. Want om onze lezers te blijven boeien, moet er zo nu en dan natuurlijk wel een lekker recept worden toegevoegd. Dit keer een gerecht uit Vegalicious. Let op, dit rijstgerecht wordt het lekkerst als je de rijst een dag in de koelkast laat staan. Dan bakt de rijst beter. Daarnaast maakt de marmalade van peper en tomaat dit gerecht helemaal af. 

Ingrediënten voor 2 personen
150 gram ongekookte rijst
200 gram gemengde groenten (doperwtjes, peultjes en wortel)
2 eetlepels zonnebloemolie
4 cm gember
2 tenen knoflook
100 gram ongezouten cashewnoten
1 eetlepel sesamolie
2 eetlepels sojasaus
marmalade van peper en tomaten
2 eieren

Kook de rijst een avond van te voren (of vroeg in de ochtend) en zet het in de koelkast. Zet een pan op het vuur en breng water aan de kook. Dop de doperwten (je kan ook prima diepvries doperwten gebruiken). Snijd de wortel in kleine stukjes en maak de peultjes schoon. 

Blancheer eerst de wortel (3 tot 5 minuten) en haal met een schuimspaan uit de pan. Spoel af met koud water en laat uitlekken. De peultjes en erwtjes hebben ongeveer 2 minuten nodig om te blancheren. Voeg de peultjes en erwten bij de wortel, spoel alles nogmaals af met koud water en laat uitlekken. 
Snijd de gember en knoflook fijn. Zet een koekenpan op het vuur met de zonnebloemolie. Bak de cashewnoten bruin en haal ze uit de pan. Bak de gember en knoflook 1 minuut. Doe de rijst en groenten bij de gember en knoflook in de pan. 
Bak zo'n 3 tot 5 minuten, totdat alles goed warm is. Klop ondertussen de eieren los. Maak in het midden van de pan een kuiltje. Voeg 1 eetlepel sesamolie toe en schenk de losgeklopte ei in het kuiltje. Roer af en toe zodat het een omelet wordt. Verbrokkel de omelet met een spatel, roer door de rijst. 



Serveer met de cashewnoten en besprenkel met sojasaus. Doe er een schepje marmalade bij. Heerlijk!!!